Kategorier

Bloggere

Fiskeklub København og Grusbanden i Helligrenden

Marie Brandt, forperson i Fiskeklub København, havde sin drone med og sendte den til himmels for at kigge på gydebanker og skjulesten oppefra. Her er det den øverste gydebanke, der er ved at blive etableret af frivillige fra Fiskeklub København og Grusbanden. (billede, Marie Brandt).

Projektet i Helligrenden, som Marie Brandt, -forperson i Fiskeklub København og jeg slog pjalterne sammen om i vinterens løb, skulle vise sig at blive både fuldstændig fantastisk og samtidig vise sig at spille fantastisk godt sammen med en masse andre ”holdkammerater” for miljøet i vandløbene.

Både Lejre Kommune og ikke mindst lodsejeren, Lindholm-Selsø Godser, der lægger jord til Helligrendens løb mod Roskilde Fjord, har igennem hele forberedelsen af projektet været fantastiske samarbejdspartnere.

I bedste bæredygtige stil, har Lindholm-Selsø Godser doneret omkring 20 tons sten til skjul på projektstrækningen, som Lejre Kommune har lagt i bunker langs vandløbet, foruden etableret et sandfang, der også var indlagt i projektet.

Men det egentlige samarbejde omkring projektet, -altså turen nede i maskinrummet, har Marie Brandt og jeg stået for.

Indkøb af gydesubstrat, planlægning for udførelse, PR-arbejde og alt det andet, der følger med et projekt af den karaktér, har vi arbejdet tæt sammen omkring.

Undervejs i processen, dukkede pludselig et Fishing Zealand arrangement op, hvor vi brugte Helligrenden til at anskueliggøre, hvad Fishing Zealand blandt andet står for.

Derfor blev projektstrækningen genstand for både en gang elektrofiskeri, lidt sten på forskud og lidt krible-krable-teori om torsdagen inden selve projektet blev udført i forrige weekend.

På selve projektdagen, søndag den 29. september, havde Marie og jeg sørget for godt vejr, hvor solen naturligvis, skinnede fra en skyfri himmel og hævede ikke blot temperaturen et par grader, men i høj grad også fik humøret til at stige betydeligt blandt de 15 frivillige, der mødte op i det klare efterårslys.

Bent Kristensen (mangeårig formand for Køge Sportsfiskerforenings vandpleje) og Jan Hornum (fast inventar i Grusbanden) i færd med at lægge sidste hånd på en af de femn fantastiske gydebanker. ”Det døde ved” henover åen lader vi ligge…..!!! I alt blev der lagt 27 tons gydesubstrat i vandløbet. (billede, Marie Brandt).

Der er ikke noget bedre end lyset i september (og 15 frivillige), og netop bakkerne omkring Helligrenden, skoven og det rislende vand i bækken, dannede en ganske perfekt kulisse til projektet i Helligrenden med Fiskeklub København.

Forinden havde vi lagt 27 tons gydesubstrat direkte (mere eller mindre) ned i vandløbet til etablering af fem flotte gydebanker som blot skulle rettes til således, at vandet rislede ned over dem.

Derudover skulle skjulestenene langs brinken lægges ned i Helligrenden og sidst, men ikke mindst, skulle vi tage hånd om en mindre spærring, idet vandet, -altså hovedstrømmen under vinterafstrømningen ofte løber ud over en impassabel eng og ikke nede i vandløbet.

Johan og Ebbe fra Fiskeklub København på nakken af en af gydebankerne. Jeg er helt sikker på, Ebbe på tre år sov godt efter en god dag i naturen sammen med far og en masse andre ildsjæle. Ebbe ser i hvert fald vældig glad ud, ikke sandt? (billede, Marie Brandt).

Projektdagen blev derfor delt op i tre, hvor gydebankerne blev etableret først, derefter tog vi hånd om skjulestenene og til sidst, blev der taget hånd om den del af vandløbet, der til tider løber over og ud på engen.

Allerede da vi mødtes klokken 10.10, var humøret højt og de 15 frivillige fra Fiskeklub København og Grusbanden gik straks i gang med gydebankerne.

Det var ikke helt ligetil.

27 tons gydesubstrat, uagtet at det lå rimeligt tilgængeligt, flytter man ikke bare lige med et snuptag.

Men der blev gået til makronerne og efter en times tid, var der etableret fem fantastisk flotte gydebanker, som fjordens ørreder kan gyde i til vinter.

Dernæst kastede vi med sten!

Mange sten, idet der lå omkring 20 tons sten på brinken.

Med sang og fuglefløjt, klap på skulderen og glade smil på læben, blev også denne opgave løst til stor fornøjelse for de frivillige og forhåbentlig også for den ørredbestand, der i fremtiden skal finde skjul og føde i det nu, brolagte vandløb!

Hold op, hvor blev det godt!

Helligrenden ændrede hurtigt udseende og ikke mindst strømmen tog nu adskillige omveje på vej ned ad vandløbet.

Sikke en forandring.

Enkelte steder undlod vi at lægge alt for mange sten, for der var en række mere eller mindre brugbare gydebanker i forvejen.

Jeg er sikker på, disse ”gamle” gydebanker i fremtiden vil blive skyllet rene for sand og slam og derefter vil indgå i det samlede gydeareal på projektstrækningen.

Enkelte sten var så store, at der skulle mere end én mand m/k til at flytte dem. Men som altid er der hjælp og flere kræfter at hente, når man arbejder sammen. I alt blev der lagt omkring 20 tons skjulesten i Helligrenden. (billede, Marie Brandt).

Inden dagen blev afsluttet, var vi på ”Åmands-arbejde”, idet vi, i bogstaveligste forstand, tog hånd om en passage af åen, hvor den løber over sine bredder og ud på en flad, græsbevokset eng, hvor vi hvert år finder døde havørreder under gydesæsonen, der ikke kan finde ud af engen igen.

Så flot så det ud, da alle sten var lagt i Helligrenden, og jeg skal love for, der blev ændret på variationen i vandløbet. Flotte nye mønstre og et væld af standpladser i fremtiden. Jeg glæder mig vildt til at lave en bestandsanalyse og til at se, hvordan vandet i åen, har skyllet bunden ren for sand og slam. (billede, Bent Kristensen).

Det foregik med håndkraft, og efter bedste evne, fik vi skabt en barriere fra engen og et ”afløb” af åen, som forhåbentlig sikrer, at havørrederne kan passere forsvarligt op og siden ned ad åen, når de skal på vinterens gydevandring.

Ellers må vi jo gense projektstrækningen næste år for at gøre det endnu bedre.

Men for nu, er vi færdige med projektet og dermed også samarbejdet med Fiskeklub København, -blot lige med det aber dabei, at vi fik aftalt en gang havørredsafari for deltagerne, når de gydemodne havørreder står på ”vores” gydebanker for at gyde.

Det bliver en gang i december måned, når havørrederne fra Roskilde Fjord vandrer op i Helligrenden for at sikre fremtidens ørredbestand i denne del af Lejre Kommune.

Vi vil naturligvis også invitere lodsejeren fra Lindholm-Selsø Godser, for netop når fiskene gyder, sker der magiske ting for fødderne af os!!!!

Det vender vi naturligvis tilbage til, -til den tid!

Det varer heldigvis ikke længe.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,

Skjulesten i varierende størrelser blev lagt i Helligrenden under dagens projekt. Her er det en af de bedre (større) sten, der lige kræver lidt mere ”manpower” end de fleste. (billede, Marie Brandt).
Efter dagens ”job” var der tid til både snak og mere latter og glæde. Det er sjovt at arbejde sammen og jeg tænker, det ikke er sidste gang Fiskeklub København og Grusbanden har arbejdet sammen om et projekt. (billede, Marie Brandt).
Sandfanget, der blev etableret af Lejre Kommune vil helt bestemt gøre en kæmpe forskel. Her vil sandet i fremtiden blive fanget og da der samtidig blev truffet aftale om vedligeholdelse af det, -i fremtiden Selsø-Lindholm Godser, så er der håb om, at der nedstrøms vil dukke gammelt nyt gydesubstrat frem, når strækningerne ikke længere tilføres et årligt skud sediment!
Nederst på projektstrækningen løber Helligrenden ind i et område, hvor der står grøde, græsser og andet svært passabelt flora! Her gik vi i krig med håndkraft for at skabe passage for ørreder på gydevandring. Hvert år strander gydevandrende havørreder nemlig på engen, da hovedstrømmen løber her! Det vil vi gerne lave om på. (billede, Marie Brandt).