Kategorier

Bloggere

Meld dig til sammenskudsgilde projekt i Daruprenden

Jeg har længe set frem til det projekt, vi skal udføre i næste weekend, -den 30. september. Det er i Daruprenden, der er et lille tilløb til Langvad Å i Lejre Kommune lidt syd for Roskilde.

I gamle dage lå en mølle, der spærrede for opgang af ørreder fra Langvad Å. Men som med de fleste andre møller, er den nu nedlagt og vandet løber udenom. Det løber raskt afsted og faldet er sine steder meget voldsomt. Så voldsomt, at det blev udpeget som en spærring i Planperiode 1 for opfyldelse af Vandrammedirektivet, hvor spærringer var i fokus.

Det rådgivende ingeniørfirma, Niras kiggede på sagen for at sikre passage. Det lader dog til, projektet ikke var ”omkostningseffektivt”, for det blev ikke udført.

Ikke desto mindre er det et fantastisk vandløb, og da jeg begyndte at kigge på muligheden for at restaurere en del af Daruprenden, blev jeg kontaktet af den medarbejder i Niras, der havde siddet med projektet oprindeligt.

Vi udvekslede idéer og det kom der en ny projektbeskrivelse ud af. Denne gang fra min hånd. Det viste sig nemlig, at den spærring, der tilsyneladende var udpeget, måske i virkeligheden ikke udgjorde en spærring.

Jeg var nemlig ved Daruprenden den 24. februar 2022 for at kigge på projekt-mulighederne. Opstrøms for ”spærringen” var der nemlig friske gydegravninger i det fine gydegrus, der lå lige opstrøms.

Se, nu var min interesse vakt og jeg kastede mig over detailplanlægningen.

Daruprenden er et fantastisk vandløb, og med omløbet omkring Darup Mølle, er der mulighed for ørreder at vandre højere op i vandløbet for at gyde. Billedet her er taget 24. februar 2022, hvor der var godt med vand i vandløbet. Gydegravningen er markeret med en ring, og var den direkte årsag til, jeg kastede mig over projektet.

Det viser sig nemlig, der hvert år vandrer ørreder op i den lille bæk, og det gode ved det er, at der faktisk kommer yngel ud af det. Men som i mange andre vandløb kan det gøres bedre og der kan skabes større variation til glæde for den yngel, der hen over vinteren skal finde standpladser og siden smoltificere. Det er nemlig først, når den spæde yngel bliver et år gamle, de vandrer ud i Roskilde Fjord for siden at vandre retur til selvsamme vandløb for at reproducere sig.

Derfor gik vi i krig med projektet og ikke mindst folkene i ”Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord” gjorde en kæmpe indsats, idet de var ude at tale med alle lodsejerne og fik den nødvendige accept af projektet. Siden fulgte høringsfase og godkendelse. Alt dette var i 2022.

For vi nåede ikke at udføre projektet sidste år, da nedbør og andre våde omstændigheder, gjorde det umuligt at lægge gydesubstrat og sten i vandløbet. Pengene var såmænd afsat fra ”Gruspuljen”, der administreres af DTU Aqua og er lystfiskernes bidrag til små projekter gennem Fiskeplejen. Derfor var der lige en lille tue, jeg skulle over i år, idet vi jo gerne vil udføre projektet inden tilladelsen udløber.

Jeg skulle omkring DTU Aqua for at sikre mig, at pengene stadig var der. Det var de, -gudskelov.

Planlægningen af selve projektet blev yderligere spændende, da Emil Harbo Falkenhard fra Rambøll kontaktede mig i foråret og spurgte, om jeg havde brug for hjælp til et projekt i efteråret.

Rambøll afholder nemlig i uge 38 et event, som hedder ”Do a difference week”, hvor Rambøll giver lidt tilbage til samfundet igen.

Se nu var der for alvor ved at komme skred i ét af mine nytårsforsæt, -nemlig at rette lidt ekstra fokus på Corporate Social Responsibility, i daglig tale CSR.

Jeg takkede naturligvis ja, -det kan du tro.

Emil og jeg har derfor holdt kontakten hen over foråret, sommer og nu er vi klar med et fint samarbejde omkring biodiversitet, miljøforbedringer og i sidste ende, -en alsidig natur med særlig fokus på ørredbestanden i Daruprenden.

Derfor mødes vi, -Rambøll, der stiller med 12-15 mand m/k til et slag CSR, tillige et par lokale folk fra ”foreningen med det lange navn”, samt naturligvis jeg selv til første omgang restaurering af Daruprenden.

Det sker torsdag i næste uge.

En del af projektstrækningen. Her skal vi anlægge en stor gydebanke på ti meter og vi skal lægge skjulesten i vandløbet til glæde for variationen og dermed biodiversiteten i Daruprenden.

To dage senere er det så Grusbandens tur til at færdiggøre projektet i anden omgang, -også med deltagelse fra den lokale forening.

Det er den 30. september. Der skal udlægges 5 gydebanker og ”et par håndfulde” sten i passende størrelser.

Naturtilstanden i Daruprenden vil dermed blive løftet yderligere.

Til glæde for ikke blot lodsejerne, der i den grad har tilsluttet sig projektet. Til glæde for lystfiskerne, for Lejre Kommune, for alle, der har bidraget til dette sammenskudsgilde-projekt, hvor hele seks samarbejdspartnere har bidraget til projektet, der i den grad vil skabe variation i Daruprenden.

Vi har derfor brug for din hjælp til at sætte kronen på værket den 30. september kl. 10.10.

Vi mødes ved Langvad Mølle Vej, 4000 Roskilde, hvor der er gode parkeringsmuligheder.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj. Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl, mm.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet jeg vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

Vel mødt,

Rune Hylby