Kategorier

Bloggere

Mirakuløs forandring i Gundslev Å på Falster!

På denne del af Gundslev Å var der mest af alt brug for yderligere gydesubstrat og skjul til vinteroverlevelse af de mange ørreder, der klækker netop her. Det er familien Lyndsey Craft fra Guldborgsund Kommune, der retter gydesubstratet til således, at gydebanken får det rette fald.

Da den sidste sten var lagt i Gundslev Å i sidste weekend, stod jeg og talte med et par lokale lodsejere, -Martin og Peter fra Tårup på Nordfalster, der selv havde deltaget i projektet med udlægning af sten og gydesubstrat.   De var ovenud begejstrerede for det projekt, Guldborgsund Lystfiskerforening og Den sjællandske Grusbande, Fishing Zealand havde taget initiativ til i ”deres” lille vandløb, der har sit endelige udløb i Sortsø Gab, lidt sydøst for Farøbroen.

Gundslev Å er et af de mest betydningsfulde vandløb på Nordfalster, og der er en mindre ørredbestand, som ser ud til at kunne opretholde en lille produktion af ørreder.

Vandløbet er delt i to på den øvre del, -11F og 12F. Vi havde kastet os over 11F, der starter sit løb vest for motorvejen mod Rødby, for siden at løbe forbi fængslet i østlig retning gennem Tårup inden denne gren løber sammen med 12F og bliver til selve hovedløbet, Gundslev Å.

På den lidt mere kedelige strækning kan der virkelig gøres en forskel. Her er det Jonathan Spangegaard (tv), der kom direkte fra Fishing Zealands arrangement, Trutta Conventus på Møn sammen med formanden fra Guldborgsund Lystfiskerforening, Thomas P. Jensen (th). I midten er det Freddy Christiansen fra Nykøbing-foreningen, der hjælper til sammen med Emil, -Thomas’ søn.
Den absolut øverste del af projektstrækningen, hvor jeg elektrofiskede inden sten og gydesubstrat blev lagt ud og blot fangede 16 stk. ørreder på 100 m² vandløbsbund. Her vil der ske mirakler er jeg sikker på, når jeg kommer igen om et år for at følge op på udviklingen. Der er Søren øverst i billedet, der lægger sten til rette, imens Jan Hornum, Lyndsey og Charlie retter gydebanken til. 

Projektet tog allerede sin begyndelse for flere år siden, men det var først her i 2024, vi egentlig fik taget rigtig hul på det. Blandt andet i samarbejde med Guldborgsund Lystfiskerforening, hvor formanden, Thomas P. Jensen og jeg gik i krig med en god projektbeskrivelse, som også lodsejerne var med på. Det var Guldborgsund Kommune også, og godkendte projektet allerede i løbet af sommeren.

Undervejs i processen havde jeg i anden anledning en snak med Jens Kahr, der er rådgiver i Vækst. Han havde også hørt om projektet og havde ingen indvendinger. Det havde DTU Aqua heller ikke og finansierede projektet gennem gruspuljen, som alle lystfiskere er med til at støtte gennem Fiskeplejen.

Forberedelserne til projektet blev til gengæld en kende mere udfordrende end selve sagsbehandlingen og alt det andet, der hører med til den endelige godkendelse. Forrige mandag skulle vi nemlig have både sten og gydesubstrat lagt i åen og langs bredden. Men regnen væltede ned i stride strømme, da vognmanden dukkede op med gydesubstrat.   Derfor måtte vi i første omgang nøjes med at lægge 6 gydebanker ud, og omtrent 1/3 af stenene, da vognmanden ikke kunne køre på en stubmark som først antaget.

Han ville sætte sig, -uden tvivl i den våde jord på Falster efter mere end 10 mm. regn mandag morgen. Det fik vi løst, Lyndsey og jeg, idet en landmand i nærheden gudskelov var klar på at have et par bunker, -sten og gydesubstrat liggende på marken nogle dage. Derefter ville Guldborgsund Kommunes Vej og Park-afdeling, lægge gydesubstrat og sten langs vandløbet inden projektdagen. Det var en mega fantastisk feberredning, når nu vejrguderne var imod os. Vi mødtes derfor i søndags, -Guldborgsund Lystfiskerforening og frivillige fra Den sjællandske Grusbande, samt ikke mindst, -adskillige lodsejere og Lyndsey Samantha Craft fra Guldborgsund Kommune, der havde taget både mand og børn med sig i dagens anledning.

Det var jo helt fantastisk at kunne mødes 15 mand m/k med børn og det hele til en gang stenkasteri og etablering af ikke mindre end ti flotte gydebanker på den knapt 500 meter lange projektstrækning. I alt havde vi indkøbt 21 tons gydesubstrat og 39 tons skjulesten til projektet.

Forinden havde jeg elektrofisket to stationer på projektstrækningen, der begge var repræsentative for hver sin delstrækning, idet Gundslev Å på den pågældende strækning er ualmindelige differentieret. Den øverste halvdel er mega kedelig og her er der voldsomt brug for variation, mens den anden strækning blot skal have et ekstra bette-nøk, -primært for at sikre vinteroverlevelsen.

Charlie skubber endnu en sten i vandet. I løbet af dagen blev det til flere hundrede sten som Charlie enten selv skubbede i, eller fik hjælp af sin far eller andre af de frivillige, som deltog. Det er pragtfuldt, når børn og voksne i alle aldre deltager og hygger sig sammen.

På den øverste og kedelige strækning fangede jeg 8 stk. yngel (16 stk/100 m²), mens den anden strækning, -som i øvrigt er identisk med den strækning, DTU Aqua elektrofisker under deres undersøgelser ifm. Fiskeplejen hvert 10. år, sparkede r…. med fangst af 111 stk. yngel (504 stk/100 m²). Særdeles stor forskel på de to strækninger, hvorfor vi også lagde hovedparten af skjulestenene på den øvre delstrækning.

Klokken 10.10 var vi såmænd allerede i gang og efter knapt halvanden time, var vi færdige på den ene halvdel af projektstrækningen. Derefter gik vi i krig med næste etape, -den kedelige del af Gundslev Å. Til gengæld er det jo også netop på denne strækning, vi kan gøre den helt store forskel. 16 stk. yngel pr. 100 m² vandløbsbund er jo ikke meget. Men netop når tæthederne er så sporadiske, kan vi gøre den største forskel.

Gydebanker blev etableret, -fire styk på denne strækning, samt 25 tons skjulesten, der hurtigt fik vandløbet til at se fuldstændig anderledes ud.

Martin, der selv bor i Tårup hjalp til med sin frontlæsser og det skete på et tidspunkt, hvor vi alle var ved at være møre. Peter (i baggrunden), der selv er lodsejer langs Gundslev Å stillede op med sin traktor og kunne køre sten ned ad åen i en palleramme. Hvor er det fantastisk positivt, når de lokale også får ejerskab af de projekter, vi sætter i gang.

Før udlægningen løb det dovent i en flad bred strøm uden det mindste skjul. Efter udlægningen begyndte vandet at finde sirlige veje mellem stenene og jeg er ikke det mindste i tvivl om, at der vil komme en overordentlig større ørredbestand på strækningen fremover.

Da vi manglede en lille håndfuld sten, -omkring et par tons, var vi trætte. Men så trådte et par af de deltagende lodsejere til og fik hurtigt hentet dels en almindelig traktor og dels en traktor med frontlæsser. Hold op, hvor det spillede max. Nemt og bekvemt fik vi samlet de sidste sten op, kørt dem lidt ned ad projektstrækningen og lagt dem i vandløbet ved maskinkraft!

De sidste sten er lagt i åen og gydebankerne leverer levende musik af klukkende, rislende karaktér. Det er vidunderligt, og som man sikkert kan fornemme, havde Gundslev Å været en sand ørken, hvis ikke vi havde lagt sten og gydesubstrat i vandløbet. Mageløst.

Det var Martin og Peter, der både tog ejerskab og tog over med to gamle Masey Ferguson-traktorer således, at vi allerede omkring klokken 14.14, kunne melde projektet færdigt til Lyndsey, som selv havde knoklet løs hele dagen sammen med sin søn, Charlie! Netop Charlie havde en fest med alle de sten, der skulle trilles i vandløbet. Kors, hvor han knoklede og hele tiden med et smil på læberne.

Charlie har med garanti sovet godt, efter en lang dag med stenkasteri i Gundslev Å. Det gjorde jeg såmænd også, -ikke mindst fordi projektet i Gundslev Å blev så fantastisk og i et samarbejde, hvor både fire lokale lodsejere deltog, den lokale forening, Guldborgsund Kommune og naturligvis en flok frivillige fra Grusbanden.

Livet er herligt.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,