Bornholm, Bornholm, Bornholm…..-du er den dejligste ferieø.
- 19. maj 2025

Bjarke Borup fra Vandpleje Bornholm og jeg har korresponderet ved utallige lejligheder i de seneste år. Mega hyggeligt. Det er tydeligt, at Bjarke brænder for at gøre gode ting på Bornholm. Så da Bjarke i vinter ringede og spurgte, om jeg ikke havde lyst til at komme til Bornholm for at kigge på muligheder for at restaurere en håndfuld vandløb på Bornholm, var jeg helt med på idéen. Det kunne da være hyggeligt.
Af mange grunde kunne det være fantastisk at gense den østligste bastion mod Den Store Vide Verden. Dels er jeg af slægt kvart bornholmer (resten er fra Sverige, København og Anholt), dels var det en kærkommen lejlighed til at gense den ø, hvor jeg i et halvt år var i Civilforsvaret i Allinge, der fungerer som lokalt brandvæsen, -men først og fremmest kunne det være hyggeligt at tilbringe lidt tid med Bjarke for at give min vurdering af, hvilke tiltag der skulle til for at give de bornholmske vandløb et ekstra løft.

Bjarke havde brug for lidt sparring, som ikke kunne tages via Teams eller over telefonen. Det er bare noget andet at mødes face-to-face og det er ligeledes en helt anden historie at kunne stå ved siden af hinanden langs et vandløb og drøfte, hvilke muligheder, der er for at gøre gode ting i naturen, -i åen.
Udover selve projekterne i vandløbene, var Bjarke frustreret over, hvor lang sagsbehandlingstiden var for projekter på Bornholm. Derfor havde vi aftalt, at jeg tog en ordentlig stak af mine projektbeskrivelser, VVM-screeninger, lodsejer-accepter etc. med til Bornholm, og som både ville lette Bjarkes papirarbejde, og ikke mindst også Bornholm Kommunes sagsbehandling af de potentielle projekter, der kom ud af besøget på Bornholm.
Det er nu engang nemmere at få hesten til at drikke, hvis man har slæbt den hen til truget. Sagen er nemlig den, at Bjarke havde søgt en fond for at hjælpe naturen i de bornholmske vandløb. Fonden, der ikke ønsker sit navn oplyst, imødekom Bjarkes ansøgning og gav tilsagn om op til 708.000 kr.
Perioden for projekterne strækker sig over en fireårig periode.
Desuden har Bjarke søgt støtte fra projektpuljen ”Bedre lystfiskeri i Danmark”, og har også her fået tilsagn. De bornholmske vandplejere kan med støtten på 100.000 kroner, skabe bedre rammer for det frivillige arbejde og som et resultat heraf få flere fisk ude på kysten.
En lille del af sidstnævnte tilskud, kunne bruges til, at jeg kunne komme til Bornholm for at dele den erfaring og know-how, vi igennem 9 års arbejde I Grusbanden Fishing Zealand har kæmpet os til. Det er jo dumt at opfinde Den dybe Tallerken to gange, ikke sandt?
Færgen mod Bornholm fra Ystad går tidligt om morgenen, så allerede midt om natten var jeg på vej østpå for at overholde den aftale, Bjarke og jeg havde indgået i midten af februar.
Alt gik planmæssigt, og allerede halv ti, kørte jeg fra borde på Bornholmstrafikkens katamaranfærge. Derefter fandt jeg både hotel og Bjarke således, at vi allerede tidligt kunne køre til det første vandløb. Gyldensåen kaldte Bjarke det.
Undervejs dertil fortalte Bjarke, at TV Bornholm ville dukke op, -når der nu var besøg på Bornholm en vaskeægte bandeleder (hahaha).
Gyldensåen ligger i det nordøstligste hjørne af Bornholm, dybt skåret i en klippefyldt kløft og med rigeligt fald til at gøre nærmest, hvad som helst. Faldforhold har man typisk ikke udfordringer med på Bornholm, da hovedparten af alle vandløb starter i Almindingen på toppen af øen, og kun har en snes kilometer at løbe ned ad bakke før vandløbene munder ud i Østersøen.
Da vi nåede frem var TVBornholm allerede på plads og hurtigt fik vi mikrofoner på, alt imens vi vandrede ned mod åen: https://play.tv2bornholm.dk/?area=specifikTV&serienavn=EKKO&id=910369&fbclid=IwY2xjawKWteVleHRuA2FlbQIxMQABHmm4Pq2QfN-gFASOBMdYqDuyi3QOsMHOJiK1wo3gx7HDqgRJCJRNGcfR-dti_aem_1FuJssHPP103ZyPK4IYj1A#910369

Gyldensåen er et fantastisk vandløb, men som alle andre danske vandløb……-med plads til forbedringer. Åen er i forvejen og fra naturens hånd plastret til med sten.
Men der mangler gydesubstrat og med en forholdsvis lille indsats, kan dette vandløb blive et super produktivt vandløb i fremtiden.


Øle Å var næste stop. Dette større, -efter bornholmske forhold, vandløb i det sydøstlige hjørne kunne blive et fantastisk vandløb. Netop i dette vandløb er der ikke mange sten og ikke så kraftigt et fald. Derfor ville det give fantastisk god mening at udlægge sten og ”dødt ved” således, at man kan snævre strømrenden lidt ind og få mere flow i åen. Der var enkelte steder, hvor det ville give mening at udlægge gydesubstrat og blot et par banker, ville med garanti hæve ørredbestanden i dette vandløb.
Næste stop var Læsåen på den sydlige del af Solskinsøen, hvor vi først kiggede på en potentiel spærring og derefter talte med en lodsejer som var meget nysgerrig og imødekommende overfor at gøre gode ting også i dette vandløb.
Netop Læsåen tørrer ud i varme sommerperioder, og Bjarke har arbejdet hårdt for at imødekomme det med tilførsel af vand fra en lokal vandboring, der ikke længere bliver brugt til drikkevand. Derfor kiggede vi både ind i denne mulighed og samtidig fjernelse af spærringen i dette helt fantastiske vandløb sydpå.

Så gik turen videre til Byåen inde midt i Rønne! Dette vandløb er nærmest brolagt, men der er dog enkelte gydebanker og et fint fald. Nabo til dette vandløb er den bornholmske afdeling af Sportdres, og Bjarke og jeg fik os både en fin snak og en kop kaffe med Jesper, der ejer butikken. Jesper var med resten af dagen, da også han synes, det kunne være mega nice at få de bornholmske vandløb ”op at køre”.
I Byåen, der i øvrigt for en stor dels vedkommende, har Bornholm Kommune som bredejer, vil enkelte tiltag som udlægning af sten og gydesubstrat have meget stor betydning og vil kunne give god økologisk tilstand med enkle midler og en mindre indsats.

Som afslutning på dagen, hvor skumringen i februar måned efterhånden nærmede sig, tog vi til den sagnomspundne Blykobbe Å lidt nord for Rønne på Forsvarets arealer på Almegårds Kaserne. Blykobbe Å er et fantastisk vandløb, men jeg skal også lige love for, at jeg aldrig igennem mine 9 år som bandeleder i Grusbanden og med knapt 200 projekter i lommen, har set des lige. Der var sand over det hele!!!!!
På den første strækning lå der adskillige kubikmeter sand for hver løbende meter vandløb. Beskygget af skoven, overbred, men trods alt med et pænt fald. Hold da op. Her hjælper det at etablere adskillige sandfang, men som Bjarke og Jesper kunne fortælle, -det kommer sporadisk og ikke hvert år.

I år er der tilsyneladende voldsomme mængder, der drifter ned igennem vandløbet, og selvsagt, ødelægger den fine bund som de to lokale folk kunne fortælle, -lå under sandet. Spændende at tage fat på, men også en voldsom opgave.
På den næste strækning af Blykobbe Å, opstrøms, var der helt anderledes gode forhold. Masser af sten, et godt fald, og et oplagt sted at tage fat med en håndfuld gydebanker for de frivillige vandplejefolk på Bornholm.
Dagens rundtur på Bornholm blev afsluttet i Rønne, hvor Bjarke og jeg først fik lidt at spise inden vi satte os i opholds-stuen på mit hotel og fik snakket alle projekter godt igennem og lagt en plan for, hvordan de skulle beskrives, siden sendes til kommunen og endelig udføres, når de forhåbentlig bliver sagsbehandlet og godkendt i en overskuelig fremtid. Netop sidstnævnte udfordring, volder lidt vanskeligheder for Bjarke, da Bornholms Kommune ikke er vant til at sende projekter hurtigt igennem systemet. Men det er der jo råd for.
Første skridt på vejen er at lave så præcise og tilgængelige projektbeskrivelser som muligt, hvorfor Bjarke dels havde fået en ordentlig stak projektbeskrivelser på en USB, -lige til at kopiere, dels at han og jeg kiggede projekterne igennem, screeninger og alt det andet, der gør det nemt for kommunen at sagsbehandle og siden sende i høring. Vi aftalte derfor at holde en tæt kontakt i fremtiden, hvor Bjarke kan få lidt sparring ift. udarbejdelsen af projektbeskrivelser mm.

Nu var dagen såmænd også gået, og vi havde knoklet i næsten 14 timer i streg. Fantastisk engagement fra Bjarke. Det var ikke svært at sove efter den lange, men ualmindelig berigende dag sammen med Bjarke, TVBornholm, Jesper fra Sportdres, og den friske bornholmske natur.
Jeg er sikker på, der nok skal komme noget fantastisk godt ud af de bornholmske vandløb……-ørreder for eksempel.
Bandeleder, Rune Hylby,
Mobil, 2536 4280,