At fange sin allerførste fisk er noget ganske særligt – og en oplevelse som alle sandsynligvis vil huske resten af deres liv. Men det er ikke nødvendigvis nemt. Held er vigtigt, men det er det sandelig også at fiske på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, med det rette udstyr og den rigtige metode. Og det er ikke altid lige nemt at finde ud af, hvad det så lige er.
Sammen med Nordeafonden gennemførte Danmarks Sportsfiskerforbund og Fishing Zealand projektet ”Fang din første fisk”, hvor mere end 750 børn, unge og andre nybegyndere var ude at prøve kræfter med fiskeriet for første gang. Dette projekt producerede også en film i FISKEguiden serien med Gordon P. Henriksen som vært, hvor der bl.a. bliver sat fokus på hvilke ting, der er vigtige at tænke over, når man gerne vil fange sin første fisk.
Et af de bedste råd, man give en der er helt ny i sit fiskeri, er nok at komme ud sammen med nogle der er dygtige. De har en masse viden og erfaringer, som de kan give videre – og så har de nok også nogle gode ideer til, hvorhenne og hvornår chancen for succes er størst. Så det vigtigste og bedste råd til den, der gerne vil have mere succes på sine fisketure, er at komme ud sammen med nogen, der ved hvad de laver. Men hvis du ikke lige har en ven, nabo eller onkel, der kan tage dig med ud, skal du ikke fortvivle. Der findes masser af foreninger og klubber, der arrangerer ture og events for nye lystfiskere, og det er en oplagt mulighed for at blive en del af fællesskab og komme ud med andre mere erfarne fiskere. Her kan du få en oversigt over foreninger i dit nærområde.
Havnefiskeri/Streetfishing Et oplagt sted at prøve kræfter med at fange sin første fisk er i havnene og på havnemolerne rundt omkring. Her trives mange fiskearter som fx hornfisk, makrel og fladfisk, og endnu en fordel er, at chancerne for at støde på andre dygtige lystfiskere, der gerne vil lære lidt fra sig, er stor her. De fleste lystfiskere er flinke folk, der gerne deres viden. Og når man står på en mole side om side, kan man både iagttage, men også spørge de andre fiskere, hvad det er der gør at de måske har større succes end en selv. Ofte er det nogle mindre justeringer i ens fiskeri som fx tempo, dybde eller valg af agn, der pludselig gør at lykken vender, og fiskene begynder at bide på.
Når man fisker i havne og bynære områder kan man betragte det som ”Streetfishing” hvis man vil. Streetfishing er en trend der startede i Paris og Amsterdam hvor unge lystfiskere og gjorde lidt oprør mod det traditionelle billede af lystfiskere som gamle mænd i uldsweater og pibe. De kaldte det streetfishing og fiskede i byerne med samme ungdommelige attitude og stil som de brugte når fx de stod på skateboard. Siden da er streetfishing blevet enormt populært i Danmark og dyrkes af alle mulige mennesker som nyder den nemme tilgang til det bynære fiskeri, som ikke kræver særlig meget udstyr og som er enormt tilgængeligt for de fleste. I flere havne kan der være områder hvor der enten er adgang eller fiskeri forbudt, så det er vigtig du lige tjekker op på adgangsforholdene inden du kaster dig ud i fiskeriet. Det kan være en udfodring at finde de gode fiskesteder og ud over at snakke med fiskere i området er Lystfisker Danmarks hjemmeside et godt bud på at finde fede fiskepladser i dit nærområde.
I FISKEguiden serien er der også produceret en film om Streetfishing som du kan se her.
Når du fisker i havnene er fladfisk, torsk, hornfisk og makrel nok blandt de arter du vil ha bedst chance for at fange. Den eftertragtede havørred er bestemt også en mulighed, men må nok anses som et trofæ der både kræver dygtighed og mange timer ved vandet. Eller måske bare en solid portion begynderheld. Det kan man også komme langt med. Her får du en kort gennemgang af de forskellige arter.
Fladfisk som rødspætte, skrubbe og ising er alle skønne spisefisk og kan være relativ nemme at fange fra moler og i mange havneområder. Den bedste metode er et fladfisketakel og så agn i form af sandorm, børsteorm, rejer eller små fiskestrimler. Det er et afslappende og hyggeligt fiskeri med gode chancer for at få noget med hjem. I dette afsnit af FISKEguiden gennemgår Gordon teknikker, grej og agn til fiskeri efter fladfisk og i en stor del af programmet foregår fiskeriet netop fra en havnemole i Gilleleje.
I serien af FISKEguiden er der også produceret en film om fladfisk, som du kan se her.
Hornfisk er en rigtig forårsbebudder og findes i talrige mængder lange de danske kyster og i havneområder i maj måned. Den kan også fanges på andre årstider men er langt mere sjælden der. Den kan fiskes aktivt med blink – evt kombineret med silketråde, men medefiskeri med bombardaflåd og små strimler hornfisk eller sild er ikke alene hyggeligt og sjovt – det er også hamrende effektivt.
Tjek dette afsnit af FISKEguiden hvor du lærer alt det du skal vide om hornfisk – inkl. Et godt bud på en ret du kan tilberede af dem bagefter – nemlig ”Sol over Lejre”.
Makrel er bare en sej fisk. Trods dens relative beskedne størrelse af den fuld af styrke og kampgejst og man føler lidt at det er en lille minitun man har på enden af linen når en makrel hugger. Og på sin vis er det også. De første makrel plejer at blive fanget omkring midten af maj, men fiskeriet er for alvor godt i juni og juli, august og september må betegnes som højsæson. Makrellen svømmer som regel i store stimer og det betyder at man enten ingen fanger – eller fanger flere hvis man først har fundet dem. Ligesom hornfisk kan makrel også fanges på små blink og makrelforfang men medefiskeri med sildestrimler er også enormt effektivt.
Tjek FISKEguiden om Makrelfiskeri her og få en masse gode fif. Der er dog fokus på fiskeri fra båd og ikke fra land i denne film, men mange af rådene gælder jo også fra land.
Torsken er bare en dejlig fisk. Alle dage har torsken været enormt populær blandt lystfiskere og det er der mange gode grunde til. De er en formidabel spisefisk, kan blive relative store og kan fanges på et væld af metoder. Havnefiskeri og streetfishing med gummijigs er blevet ekstremt populært de seneste år. Det kræver relativt simpelt og billigt udstyr og i flere havnen rundt omkring er chancerne for fangst relativ gode. Der er dog desværre også mange steder hvor torskene ikke kommer helt tæt nok på kysten til de kan fanges fra havnen. Spørg dine lokale fiskekammerater, fiskeforening eller grejbutik hvor chancerne er bedst i nærheden af hvor du bor. I dette afsnit af FISKEguiden der omhandler torsk, er der primært fokus på fiskeri fra båd – Men i Streetfishing afsnittet kan du også se en hel del om havnefiskeriet efter netop torsk.
Havørred er den mest populære fiskeart i Danmark og det er ikke uden grund. Den er smuk, stærk og kan fanges året rundt. Men den kan også være vanskelig at fange – især for nybegyndere. Selv dygtige og erfarne fiskere lægger typisk mange timer i vandet for hver havørred de fanger, så den er uden tvivl en flidspræmie man skal gøre sg fortjent til. Havørrede findes næsten overalt langs vores kyster og de kan sagtens finde på at række langs ydermolerne i havnene og nogle gange, særligt om vinteren, samles de inde i selv havnebassinet. Der findes et væld af metoder og teknikker til at fange havørred – og i dette afsnit af FISKEguiden gennemgås de vigtigste.
Grej og udstyr Når man er ny i fiskeriet kan det virke lidt overvældende at finde ud af hvad man skal bruge af udstyr, men det behøves faktisk ikke være så kompliceret. Gå efter en fiskestang på 9 fod med en kaste vægt på omkring 1+-30 gram og så et hjul i str. 2500 eller 3000 og noget monofilline i 0,25 eller fletline i ca. 0,15 og så er du godt dækket ind til det meste fiskeri. Man kan godt finde et ok sæt til 500 men måske bedst at bruge omkring 800 på sådan et sæt. Alt efter hvad du skal fiske efter kan du får brug for et lile udvalg af kroge, blink, pirke, flåd, jigs og bundtakler.
Det bedste du kan gøre er ikke at købe dit grej på nettet eller i supermarkeder og byggemarkeder men i en rigtig grejbutik, med dygtige ekspedienter der kan hjælpe med at finde det udstyr du skal bruge og vejlede dig i hvordan du bruger det. Derudover har de helt sikkert en masse lokal kendskab og kan guide dig til de bedste steder i området og hvornår der er godt der. Endelig er det en god ide at have en kniv og en lille neglesaks med og måske en klud til de slimede fingre og en pose til at have fangsten med hjem i. Det er også en rigtig god ide at have et målebånd med så du kan sikre dig at fangsten evt. er stor nok til at hjemtage. Du kan læse mere om regler for fisketegn og mindstemål her. Bemærk at disse regler fra tid til anden ændres.
Slutteligt er det en god ide med en god madpakke, og måske lidt lækkert at hygge sig med uanset om der er fangst eller ej. En termokande med varm kaffe eller kakao plejer også at vække lykke på en kold dag.
.