Kategorier

Bloggere

Engbækken, -et tilløb til Tude Å skal restaureres

Engbækken, som den så ud i højsommeren 2022, hvor bl.a. Mark Holm og jeg var nede i vandløbet for at kigge på perspektiverne for et lille hyggeligt projekt.

Det bliver så godt, når vi allerede om fjorten dage tager hul på efterårets mange projekter i Den sjællandske Grusbande.

Det kommende projekt, der løber af stablen lørdag den 26. august, bliver lidt af et pionérprojekt, idet jeg har bevæget mig ind i et vandsystem, jeg ikke kender ”som min egen bukselomme”.

Vi skal til Vestsjælland, for at restaurere et lille tilløb til Tude Å. Derfor har jeg allieret mig med den lokale forening, Høng Sportsfiskerforening med Ole Ganderup og Kurt Jørgensen som mine tætte samarbejdspartnere. Engbækken hedder den, og har lige inden udløbet i Tude Å ved Ørslev et fint fald, hvor det er interessant at lægge gydegrus og skjulesten i bækken.

Desuden skal vi plante lidt træer på brinken og lidt rød-el i vandkanten.
Projektet tog egentlig form for et års tid siden, da vandløbsfolkene fra Kalundborg Kommune inviterede mig ud i felten for at kigge på dette lille vandløb sammen med lodsejere og et par medarbejdere fra kommunen.

På en drønvarm sommerdag sidste år, mødtes vi ved åen og kiggede på mulighederne for at lave noget fornuftigt. Mark Holm fra Kalundborg Kommune og jeg var ikke sene til at se perspektiverne i Engbækken.

Dels kunne vi restaurere et vandløb i den absolut sydligste del af Kalundborg Kommune og dels kunne vi også tage forskud på de glæder, Slagelse Kommune i fremtiden skal overholde i forbindelse med Vandrammedirektivet, idet Tude Å, skal restaureres på netop den strækning, hvor Engbækken har sit udløb. Se nu bliver det rigtig spændende!

Med den rette indsats fra Slagelse Kommune i Tude Å og vores indsats i Engbækken, der ligger i Kalundborg Kommune, kan fremtiden i denne del af Tude Å måske se lidt lysere ud, end den har gjort i mange år.

På ”mødet” sidste sommer var også lodsejerne positive, hvilket jo altid er en forudsætning for at lave gode ting i vandløbene. Siden er der løbet meget vand i bækken.

Projektstrækningen byder på noget af det mest idylliske landskab, man kan forstille sig. Hele projektstrækningen er 200 meter lang, men det er blot på de nederste 150 meter, der skal lægges skjulesten og blot en enkelt gydebanke lige inden udløbet i Tude Å.

Projektbeskrivelse, høring og siden godkendelse af projektet er nu afsluttet og da vi samtidig har fået bevilget udgiften til gydegrus og skjulesten af Henrik Ravn fra DTU Aqua gennem Gruspuljen, der hører under Fiskeplejen, -kan vi nu komme ud over stepperne med dette projekt, der som tidligere nævnt, indleder efterårets mange projekter.

Selve projektet er et overkommeligt ”job” for os, idet min vognmand i den sydlige del af Sjælland, kan lægge gydegruset direkte i vandløbet og skjulestene langs brinken.

I alt skal der lægges 1½ m³ gydegrus og 10 m³ skjulesten i bækken på en knapt 150 meter lang strækning.

Målet er, at vi kan blive færdige på nogle få timer uden at anstrenge os!!!

Men vi har stadig brug for din hjælp, når projektet skal udføres.

Det sker lørdag den 26. august kl. 10.10!

Vi mødes ved Ågårdsvej 3, 4200 Slagelse.

Tude Å, just på det sted, hvor Engbækken har sit udløb i det tidligere så fantastiske vandløbssystem. Siden er ørredbestanden i Tude Å gået tilbage, men mon ikke, Slagelse Kommune i fremtiden prioriterer vandrammedirektivet og får udført et hav af restaureringer ifm. vandplanerne. Netop her skal Tude Å nemlig restaureres inden 2027. Vi tager hul på glæderne ved at restaurere det lille tilløb, Engbækken i Kalundborg Kommune.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj. Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl, mm.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet jeg vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

Bandeleder, Rune Hylby,

Mobil, 2536 4280,

runehylby@gmail.com,