Kategorier

Bloggere

Verdensklasse over restaureringsprojekt i Næstved!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er altid sjovt at restaurere vandløb. Men der er bare nogle restaureringsprojekter, der lige har det ekstra……! Den ekstra dimension, der gør, at miljøforbedringerne spiller sammen med et højere formål, en dybere mening med det hele. Det var den oplevelse jeg havde, da Allan Tannert fra Grusbanden og jeg kørte hjem efter at have deltaget i et restaureringsprojekt i Næstved Kommune.

billed-6Et projekt i Ellebækken, der tidligere var rørlagt, men som nu var åbnet, genslynget og lå helt og aldeles gold og jomfruelig i en ådal, som mest af alt lignede en entreprenør-legeplads for store maskiner.

Vores opgave var, at lægge skjulesten i vandløbet, og dermed sikre den fysiske variation i vandløbet. Vi skulle lægge 350-400 skjulesten i vandløbet sammen med en skoleklasse fra Sjølundskolen. Ikke en hvilken som helst klasse, -men Verdensklassen. Og det var netop her, projektet ændrede karaktér.

Selve restaureringsprojektet var ikke længere målet, men derimod midlet denne tirsdag formiddag, -til at blive meget klogere på alt det, der virkelig betyder noget.

billed-8Verdensklassen består af 30-35 elever i alderen fra 14-18 år, primært syriske flygtninge! De elever, der havde opholdt sig længst tid i Danmark, var kommet hertil for et års tid siden, og jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvad disse unge mennesker har været igennem, hvad de har oplevet eller set i deres unge alder. Jeg har ingen anelse om det, -og sikkert heller ikke fantasi til at forestille mig det. Men det, der for alvor slog mig, var deres engagement og livsglæde. En fuldstændig fantastisk glæde over at være med til at restaurere et vandløb, at smide sten i vandet i fællesskab.

I kådhed blev der såmænd taget sten fra både marken, jorden og alle andre steder udover de 350-400 skjulesten, som Næstved Kommune havde lagt til os inden.

billed-4Verdensklassen gik til den, og i løbet af en lille times tid, havde vi lagt alle stenene ud i vandløbet. Allerede efter de første sten, kunne man ane den virkning, stenene på sigt vil få for vandløbet.

Helen Holm, der er Naturvejleder i Næstved Kommune sørgede for waders til (næsten) alle. Det var et kæmpe hit, og da Palle Myssen fra Næstved Kommune oven i købet havde kanelsnegle og varm kakao med i ”felt-bilen”, tog det i forvejen høje humør lige, en tand ekstra.

Jeg var helt høj af begejstring. Ualmindelig glad for at have fået lov til at deltage i noget så dyrebart som dette fællesskab, samhørighed med hinanden og deres meget kompetente lærere. Enestående!

billed-5Dagen blev indledt i klassen på Sjølundskolen med, at jeg fortalte om formålet med projektet. Herefter tog Palle Myssen over ude ved vandløbet for at give en kort briefing om, hvordan vi skulle bære os ad, og hvordan Næstved Kommune gerne ville have lagt stenene, -hulter til bulter, for at opnå den mest naturlige variation som muligt.

Der var både små og store sten, så alle kunne finde udfordringer i projektet.

Da alle sten var lagt ud i Ellebækken, og de sidste dråber kakao var drukket, var der ”frikvartér”. Fotoshoot, fnis og mange glimt i øjnene. Formel 1-integration, og jeg glæder mig allerede til næste gang, jeg og Grusbanden skal derned igen.

Næste gang skal vi lægge gydegrus ud, og hvis det foregår med samme livsglæde fra klassen, bliver det netop, -Verdensklasse!

 

Bandeleder, Rune Hylby.