Kategorier

Bloggere

Unikt samarbejde mellem lystfiskere og fritidsfiskere i Roskilde Fjord

Med ROLK som initiativtager, er der skabt et nyt udvidet samarbejde for bæredygtigt fiskeri i Roskilde Fjord. Det er unikt, at det er fritidsfiskerne og lystfiskerne, der nu har lavet et formelt samarbejde.

På et møde i Frederikssund, er Dansk Amatørfiskerforening- Kreds 2, DTU Aqua, Roskilde og Omegns Lystfiskerklub ROLK, Fishing Zealand og Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord, blevet enige om at styrke vores fælleskab og samarbejde. Samarbejdet bygger på frivillighed og har ikke nogen økonomiske eller juridiske forpligtelser imellem parterne.

 

Formålet

Parterne ønsker at skabe et bæredygtigt fiskeri i Roskilde Fjord til glæde for alle. Samarbejdet skal skabe en bedre forståelse for hinandens fiskeri, og hvordan vi fælles kan udnytte hinandens resurser og de videnskabelige resultater, der bliver skabt i foreningerne og institutionerne omkring fiskeriet og naturen – i og omkring fjorden. Herudover en styrket indsats for flere fisk i fjorden. Samarbejdet for bæredygtigt fiskeri, kan udvides til andre vandområder.

Handlingsplan

1. Fællesindsats i et styrket samarbejde med Fiskerikontrollen mod ulovligt fiskeri med garn, ruser og fiskestænger. Udveksling af informationer omkring ulovligheder og anmeldelse til myndigheder af disse. Parterne koordinerer selv, hvordan de udveksler disse informationer mellem hinanden.

2. Fælles arrangementer, hvor alle parter der deltager, er synlige. Her kan informeres om fiskearter, fangstmetoder, fangster og forskningsresultater. Dette kan være arrangementer i forbindelse med bl.a. Lystfiskeriets Dag, Fiskens Dag, eller ved særarrangementer. Parterne informerer hinanden om arrangementer, og det er frivilligt at deltage.

3. Samarbejde med Nationalparken Skjoldungernes Land og kommunerne om udvikling af kunstige rev og havhaver. Fælles kontakt og information til lodsejere samt styrkelse af vand – og forureningsmiljøet i fjorden. Et generelt mål for en smoltproduktion på 20 stk. pr.100m2 vandløbsbund og en gydestand på 10% af smolten. Herudover vil vi arbejde for ålegræs 5m ud i fjorden.

4. Udsendelse af fællesinformerende materiale til alle medlemmer, grupper og lignende. Dette for at styrke hinandens fiskeri eller som information om nye tiltag i bæredygtigt fiskeri i fjorden.

5. Samarbejdet kan skabe baggrund for en fælles indsats og styrke over for kommuner, myndigheder, landbrug og organisationer, så der skabes større synlighed, ved at vi står sammen.