Kategorier

Bloggere

Stor, større, største udsætningsdage i Isefjorden

billed-4-tvlorry-laver-indslag-med-clara-og-rebecca-kraft

Skærtorsdag og Langfredag var ”store” –udsætningsdage i Isefjorden, og netop i år var det faktisk ”større” –udsætningsdage, for ifølge Fiskeplejen skal der sættes lige knap 100.000 ørredsmolt ud i mundingerne. Men netop i år var der en særlig god overlevelse blandt de små opdrættede ørreder på Fyns Laksefisk, og folkene fra Tuse Å’s Ørredsammenslutning (TØS) og Odsherred Sportsfiskerforening kunne sætte ikke mindre end 123.800 smolt ud til lystfiskerne i Isefjorden. Den ”største” -udsætning nogensinde i Isefjorden.

billed-2-udsaetningen-i-tuse-a%cc%8aDet var afkom af moderfisk, som jeg selv havde været med til at opfiske i efteråret 2015, og derfor var det også en stor fornøjelse, at kunne være med til at tage imod de mange tusinde små ørreder, som vendte hjem til ”krybben”, hvor deres forældre var vandret op for halvandet år siden for at gyde.

Første stop for Linda Bollerup Høeg fra Fyns Laksefisk, der kom med de mange små ørreder, var Tuse Å, hvor Linda og jeg traditionen tro, mødtes ved kirken for at stille anhængeren og aftale slagets gang, inden det gik ned mod åen ved Åkalvebroen, hvor fiskene sættes ud. Ved åen var der dukket 30 medlemmer af TØS op for at følge med i udsætningen. Også Fiskerikontrollen var dukket op for at kigge på vores fine fisk.

Vi har et fantastisk samarbejde med Fiskerikontrollen, -og Jonas Krøyer Jensen og Rene Glerup Jespersen fik en god spandfuld ørreder til vejning og opmåling. De var naturligvis velnærede og helt i topform (altså også ørrederne), hvilket vi ikke på noget tidspunkt tvivlede på. Linda er god til at passe på vores ”afkom”.

I Tuse Å blev der sat ikke mindre end 36.000 stk. mundingssmolt ud, -10.000 flere ørreder end sædvanligt og den største udsætning i TØS’ historie. Jeg var blevet bedt om, -af TVøst, at optage adskillige sekvenser af udsætningen med min mobiltelefon, idet de ville bringe et indslag i 19.30-nyhederne om aftenen. Lettere forbløffet blev jeg, over min telefons fortræffeligheder, da indslaget blev vist om aftenen. Derefter gik turen nordpå, idet alle vandløbene i Odsherred også skulle have en sjat ørreder. En stor sjat, vel at mærke. Udsætningen i vandløbene i Odsherred, står Odsherred Sportsfiskerforening (OSF) for.

billed-1-rene-glerup-jespersen-ma%cc%8aler-fiskI år blev denne udsætning noget af et tilløbsstykke, idet vi havde reklameret for netop denne del af udsætningen, idet en del af den store udsætning var blevet sponsoreret af Feriepartner Odsherred, der havde købt 5000 smolt til udsætning i blandt andet Anneberg Sørende. Dette lille vandløb i den nordlige del af Odsherred, har OSF gjort et stort miljøarbejde for. Her skulle 1500 stk. ørredsmolt sættes ud.

For at sikre så stor overlevelse som muligt i de første dage, havde OSF lavet en ørne-attrap, der skulle jage måger og skarver væk fra udmundingen af Anneberg Sørende, således, at fiskene i ro og mag kunne vandre ud i Isefjorden. En god idé, der forhåbentlig virker efter hensigten. Resten af de sponsorerede ørredsmolt (3500 stk.), blev sammen med de 51.800 andre ørreder sat ud i henholdsvis Lammefjords- og Sidingekanalerne.

I Lammefjordskanalerne havde jeg på vegne af Fishing Zealand sat akvarier op til stor glæde for børnene, der hver fik lov til at sætte en lille portion ørreder ud.

Arrangementet blev yderst vellykket for de omkring 40-50 nysgerrige tilskuere, og ikke mindst tilstedeværelsen af TV2Lorry og Nordvestnyt, gjorde det hele lidt mere spændende. TV2Lorry skulle optage et indslag, der skulle bringes om aftenen, for at sætte fokus på Den sjællandske Grusbande’s udsætning i Mølleåen dagen efter. Men det er en helt anden historie. Alle de små ørredsmolt blev sat ud på forsvarlig vis i Odsherred, og vi har en forventning om, at den store udsætning vil give et endnu bedre fiskeri, end det i forvejen gode fiskeri i Isefjorden.

Dagen efter, altså Langfredag, kom de sidste ørreder sammen med Linda fra Fyn. Det var Ejby Å og Elverdamsåen, der skulle have tildelt hver sin portion ørreder. I Ejby Å var Birger Prahl fra Fishing Zealands Styregruppe nede for at følge udsætningen sammen med sin familie og modtog ørrederne, som han i øvrigt også gjorde det sidste år, på behørig og glædelig vis. Birgers barnebarn synes godt nok, fiskene var våde. Gudskelov! Birger kommer fra Lejre Kommune og bor få hundrede meter fra den lille perle, Ejby Å, der har sit udløb i Isefjorden via den fredede ådal ved Ejby.

Den sidste udsætning skete efter mørkets frembrud, idet vi havde været hele Nordsjælland rundt, inden vi nåede Isefjorden for den sidste udsætning. I Elverdamsåen blev der sat 21.000 ørredsmolt ud, – 5.000 stk. flere end der plejer.

Jeg glæder mig over, at det store antal ørreder nok skal bidrage til gode fangster i Isefjorden i de kommende år og jeg glæder mig til, jeg igen møder nogle af de små ørredsmolt, der blev sat ud i Isefjorden under disse ”største” udsætningsdage nogensinde. Når jeg ser dem igen, er det nemlig enten med fiskestang eller elektroden i hånden. Begge dele lige spændende, nicht wahr???

Bandeleder for Den sjællandske Grusbande,

Rune Hylby.