Kategorier

Bloggere

Sol over Lejre – stor succes for fællesskabet

DSC_355623.maj var der liv og glade dage på Gershøj Havn ved Roskilde Fjord. Her afholdte Fishing Zealand og Gershøj Fritidsfiskerforening nemlig det festlige og folkelige arrangement Sol over Lejre. Det blev en dag med masser af spændende aktiviteter, højt humør og hygge – i tillæg til spændende smags-, natur- og fiskeoplevelser.

Dagen blev en kæmpesucces! Mindst 400 mennesker troppede i løbet af dagen op på Gershøj Havn for at tage del i de mange aktiviteter. Rigtig mange børnefamilier fra lokalområdet kiggede forbi, og i tillæg havde en del tilrejsende fra andre dele af landet opsnuset arrangementet. Flere benyttede endda lejligheden til at bruge fjorden som fartsvej. For eksempel kom flere kajakklubmedlemmer sejlende til havnen, og der kom også sejlbåde fra Frederikssund og træskibe fra Roskilde.

Flere af de fremmødte børn fangede deres allerførste fisk, livet i røretanken blev grundigt og entusiastisk undersøgt, og over middag blev der røget hornfisk og serveret ’Sol over Lejre’ med masser af økologiske lokalråvarer. Ingredienserne bestod af purløg, rødløg og radisser fra Lejre Økologiske Fødevarefællesskab (LØFF), økologisk rugbrød fra Ravnshøjgård, æggeblommer fra Hegnholt Hønseri og dejlige smagsprøver fra Herslev Bryghus til. Folk fik virkelig ”smag” for alt det Lejre Kommune har at byde på.

DSC_3624Særligt positivt var det, at der denne dag blev bygget bro mellem de lokale fritidsfiskere og lystfiskerne. Det var da også én af grundene til, at Fishing Zealand oprindeligt tog initiativ til arrangementet. Udover de lokale fritidsfiskere på Gershøj havn, var formanden for Dansk Amatørfiskerforbund, Kaj Poulsen, lokalformand i Gershøj Havn, Thomas Bierberg-Christensen, Mads Christoffersen fra DTU Aqua og de to lokalpolitikere Claus Jørgensen og Mikael Ralf Larsen fra Lejre Kommunalbestyrelse mødt op. Det gav anledning til en god dialog omkring bæredygtig forvaltning af fjorden og dens fiskebestande – på tværs af forskellige interessehensyn.

Kaj Poulsen udtalte i forbindelse med arrangementet at han glædede sig over at lystfiskerne og fritidsfiskerne kunne samarbejde om denne slags arrangementer og han håbede på at se meget mere af denne slags i fremtiden – og gerne flere steder i landet med Sol over Lejre som foregangseksempel.

DSC_3580Thomas Bierberg-Christensen, der kender fjorden og det lokale fritidsfiskeri bedre end de fleste, var også begejstret for interessen, det store fremmøde og muligheden for at komme i dialog med lystfiskerne: Vi vil også gerne have tilgodeset vores interesser og tror på at samarbejde og dialog er vejen til de rigtige løsninger til alles fordel. Og derudover var det bare skønt at se de mange glade børn og borgere møde op og få en forståelse for alt det fjorden og området har at byde på, forklarer han.

Som lokalpolitiker med fokus på naturressourcerne i Lejre Kommune, glædede Claus Jørgensen sig især over, at der er skabt basis for dialog og fremtidigt samarbejde: Arrangementet i Gershøj Havn er et rigtig godt eksempel på det gode samarbejde der er mellem organisationer, de mange frivillige og virksomheder i Lejre Kommune. Sammen fik arrangørerne vist de mange borgere der deltog flere gode sider af vores lokalsamfund, fiskeri, økologi og ølbrygning, og hvem ved, mon ikke der er en eller flere drenge eller piger, der springer ud som lystfiskere i fremtiden.

Det er bestemt ikke utænkeligt. De gratis lånesæt fra Abu Garcia blev brugt flittigt og guiderne fra Fishing Zealand, Henrik Reiter og Rasmus Ditlefsen havde travlt med at undervise og hjælpe de mange engagerede børn.

Fishing Zealand var glad for at åbne en masse nye øjne for lystfiskeriets glæder og ser også frem til en mere åben dialog om Roskilde Fjord, fritidsfiskeriet og den bæredygtige forvaltning. Der behøver nemlig ikke være nogen åbenlys konflikt mellem lyst- og fritidsfiskernes interesser – så længe der arbejdes sammen om nogle fælles visioner for fjorden og dens fiskebestande.

Ellers glæder man sig i Fishing Zealand over, at tilbagemeldingerne fra de fremmødte deltagere var yderst positive – så positive, at man allerede nu ser på mulighederne for at gentage successen næste år. Du kan eventuelt holde dig opdateret på her på siden.

Tjek de mange billeder fra dagen på vores facebook side her.