Kategorier

Bloggere

Sol over Lejre: En tradition er blevet til

 

Så mangler vi bare at fange og ryge hornfisken...
Så mangler vi bare at fange og ryge hornfisken… Foto: Frederik Laks Lorentzen

Lørdag d.28.maj var der endnu en gang liv og glade dage på Gershøj Havn ved Roskilde Fjord. Her dannede Sol Over Lejre rammen for en dag med masser af spændende aktiviteter, højt humør og bundsolide mængder hygge – i tillæg til spændende smags-, natur- og fiskeoplevelser.
Det er nu tredje gang, Sol over Lejre afholdes, og arrangementet er dermed gået hen og blevet en tradition: én af dem, som er værd at holde fast i, og som knytter lokalsamfundet yderligere sammen og sætter fokus på økologien, naturen og fjorden.

En af FZ-guiderne, Henrik Reiter, er i fuld gang med instruktionen.
En af FZ-guiderne, Henrik Reiter, er i fuld gang med instruktionen. Foto: Frederik Laks Lorentzen

Foto: Frederik Laks Lorentzen.

Foto: Frederik Laks Lorentzen.

I løbet af dagen troppede adskillige hundrede mennesker op på Gershøj Havn for at tage del i arrangementet. Der blev fanget hornfisk, pustet lidt konstruktiv ild til debatten om formidlingen af fjorden som naturressource, livet i røretankene blev nøje studeret og så blev der smagt nysgerrigt på de lokale råvarer fra fjorden og fjordområdet – og ikke mindst den ret, som er det egentlige omdrejningspunkt for selve arrangementet: nemlig Sol over Lejre

Retten består af røget hornfisk fra Roskilde Fjord med lokalt økologisk lir. Fisken serveres på hjemmebagt lokalt rugbrød (Ravnshøjgaard) med hakkede rødløg, purløg og radiser fra den lokale muld (LØFF) samt lidt rå æggeblomme fra økologisk hønsehold (Hegnsholt) er blevet en ny egnsret, og i følgeskab med en øl fra Herslev Bryghus eller most fra Olsens er denne ret indbegrebet af, hvad Lejre Kommune kan på den økologiske, kulinariske og lokale front.

Dagen igennem var der kø ved boden på Gershøj Havn, som denne dag henlå under en lysintens og dybblå himmel. Herfra skal der lyde en stor tak til alle deltagerne, De frivillige der var med, til sponsorerne af fødevarer og frem for alt til Gershøj Fritidsfiskerforening som gør et stort stykke arbejde og er grunden til at denne dag kan lade sig gøre!

Vi jar netop lagte sidste hånd på det tredje afsnit af FISKEguiden, der omhandler hornfisk. Og her kan du netop se en lille scene fra Sol over Lejre. Linket åbner programmet i afsnittet om Sol over Lejre, men tjek endelig hele programmet hvis du har lyst. Der er masser af gode tips til fiskeri efter hornfisk.

Knæk & Bræk derude! – Gordon