Kategorier

Bloggere

Roskildevandløb skal restaureres og vi har brug for netop dine hænder

Uffe Clemmesen fra ROLK kigger på projektstrækningen. Netop her skal der etableres gydebanker således, at ørreder fra Roskilde Fjord kan finde egnet gydesubstrat, som det så fint hedder.

I næste weekend er der atter et forrygende projekt, du kan melde dig til. Projektet udføres i et større samarbejde mellem den lokale lystfiskerforening, –ROLK, og Den sjællandske Grusbande.

Det er Himmelev Bæk, der løber til Maglemose Å og er ét af de få ørredvandløb i bunden af Roskilde Fjord, som skal restaureres.

Udover deltagelse af ROLK og Grusbanden, er både Roskilde Kommune og lodsejerne involverede, samt Ørredpatruljen, som Uffe Clemmesen fra Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (ROLK) stod fadder til.

Selve projektet rummer store perspektiver, idet Himmelev Bæk tilbage i 2015 blev restaureret i den øverste spids, opstrøms Slæggerupvej i Himmelev. Her betegnes vandløbet som Trekroner Bæk og er egentlig klassificeret som et spildevandsteknisk anlæg. Ikke desto mindre er dette lille vandløb restaureret og rummer en mindre ørredbestand på turen fra RUC til Slæggerupvejen.

Nu er turen kommet til strækningen nedstrøms Slæggerupvej.

I vinter var jeg ude for at kigge på vandløbet sammen med Uffe Clemmesen, og ved den lejlighed noterede vi os, at der var friske gydegravninger lige nedstrøms Slæggerupvejen. Det giver løfter om en større produktion af ørreder, hvis der vel at mærke er forhold til det. Det er der ikke lige nu, og da Himmelev Bæk ikke er en del af de udpegede vandløb i Vandplansperiode 3, var der ikke andre muligheder for ”god økologisk tilstand”, end at vi frivillige tog sagen i egen hånd og planlagde et restaureringsprojekt.

Allerede i vinter var der enkelte sporadiske forsøg på gydning i bækken. Det er den slags små tegn, der gør at ROLK og Grusbanden kaster sig ud i det næsten én kilometer lange projekt i Himmelev Bæk.

Uffe og jeg lavede aftale om, at jeg sørgede for det formelle med projektbeskrivelse, ansøgning og alt det bureaukratiske papir-nusseri i projektet, så tog Uffe sig af det mere praktiske i forbindelse med aftaler med lodsejerne. Projektet blev derefter sendt i høring af Roskilde Kommune og siden godkendt.

Nu manglede vi blot finansieringen.

Med lodder og trisser er denne nu på plads, idet DTU Aqua, der administrerer den såkaldte Gruspulje (der er en økonomisk håndsrækning til foreninger og andre frivillige græsrødder af mindre beløb til finansiering), ønskede så at sige ”fisk på bordet”. Det blev gudskelov dokumenteret af Limno Consult tilbage i 2016, hvorfor beløbet til gydegrus og skjulesten blev bevilget.

I al sin enkelhed går projektet ud på at etablere en længere gyde- og opvækststrækning for ørreder.

Projektstrækningen er næsten en kilometer lang og strækker sig fra Slæggerupvej og 900 meter mod nord. Etablering af 6 gydebanker på den øverste del af strækningen, samt udlægning af 15 kubikmeter skjulesten, primært på den nederste del af strækningen.

I alt skal der udlægges næsten 60 tons sten og grus til en værdi af knapt 23.000.- kr. Udlægningen sørger vi for, -de frivillige! Det plejer at være knald hyggeligt, og mon ikke, selve arbejdet bliver overkommeligt, idet vi har fået vognmanden til at lægge gruset direkte i vandløbet inden vi dukker op. Men allerede nu er projektet så småt i gang, idet Roskilde Kommune har skåret grøde og lavet en mindre regulering af bunden i vandløbet, så vi kan komme til.

Der er i høj grad brug for skjulesten i vandløbet således, at den spæde ørredyngel, som forhåbentlig vil klække i gydebankerne fremover, kan finde skjul og føde i et mere varieret vandløb.

Når vi har lagt grus og sten til rette i vandløbet, vil Roskilde Kommune efterfølgende etablere et sandfang således, at det lette sediment, -sand og slam, bliver fanget, inden det drifter ned på de strækninger, hvor faldet ikke er så kraftigt.

Det giver rigtig god mening, for dermed opnår man mere stabile forhold i fremtiden, da man ikke skal ud for at oprense vandløbet i det omfang, man skulle tidligere.

Projektet udføres i næste weekend, lørdag den 12. september og vi har brug for friske hænder.

Vores håb er, at både lokale folk og folk fra lidt fjernere egne har lyst til at deltage.

Mødestedet er Slæggerupvej 101, 4000 Roskilde ved Hofor lørdag den 12. september klokken 10.10.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj, -det kan jo blive varmt.

Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl og meget gerne en trillebør.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet ROLK og Grusbanden vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

 

Bandeleder Rune Hylby.

Trekroner Bæk, som vandløbet også kaldes opstrøms for Slæggerupvejen, er blevet restaureret i 2015 og der var friske gydegravninger også i denne vinter. Vandløbet er fantastisk at se på, og vi håber med det nye projekt, at produktionen af ørreder i bækken bliver flerdoblet.