Kategorier

Bloggere

Løse sten i Kobbel Å

Stig er i færd med at flytte stammer, således at de ikke spærrer, når grene mm. samles. Det er på denne strækning, gydebankerne skal luftes.

Det var Stig Larsen, min gode gamle mentor, der skrev til mig for nyligt, at gydebankerne i Kobbel Å, var noget kittet til og fyldt med sand.

Stig er lystfisker med et meget stort L.

Det var Stig, der tog mig med ud til Lammefjordskanalerne, dengang jeg blot var 12-13 år, -gav mig en fluestang i hånden og brugte et par timer på at lære mig at kaste med flue.

Det glemmer jeg aldrig, og da han samme vinter, tog mig med til ”vinteraftnerne” i Odsherred Sportsfiskerforening og jeg fik lov til at bygge min egen fiskestang, en 8 fod Fenwick glasfiberstang, blev der knyttet bånd. Stangen er for længst knækket, men det er mit forhold til Stig ikke, -gudskelov, for han smittede mig med den uhelbredelige lystfisker-bacille, der siden har givet mig så mange glæder i livet.

Med andre ord, skylder jeg Stig, at lytte godt efter, når han fortæller, der er gydebanker, der er kittet til.

Det er på denne flotte strækning, gydebankerne er fulde af sand, og skal luftes.

Kobbel Å, der er et tilløb til Tuse Å, er et vigtigt gyde- og opvækstvandløb for ørreder. Her har vi for år tilbage udlagt i omegnen af 30 tons gydegrus, som i årenes løb er blevet brugt flittigt. Men de senere år er antallet af gydegravninger faldet støt og roligt.

Én af årsagerne til dette er utvivlsomt, at gydebankerne ikke er blevet vedligeholdt, -hverken af ørrederne og heller ikke af os i Tuse Å’s Ørredsammenslutning, der har engagementet i Tuse Å-systemet.

Det skal der rådes bod på, og derfor vil vi gå gydebankerne igennem, søndag den 15. oktober, hvor vi vil bruge spader, skovle og stengrebe til at løsne sten og grus i de sammenkittede gydebanker.

Strækningen er omkring 400 meter lang og der ligger adskillige gode gydebanker, der blot venter på, at ørrederne skal dukke op om en lille måneds tid for at gyde. Vi ved de kommer, for Stig bor lige i nærheden og har sin nærmest daglige gang langs åen, hvor han observerer gydeaktivitet.

For år tilbage talte Stig antallet af fisk, der med en vis sikkerhed, havde været oppe for at gyde på strækningen. Stig lagde vejen forbi åen hver dag, hele gydesæsonen igennem og talte det antal fisk, der stod på strækningen og kunne henover sæsonen, skelne fiskene fra hinanden. Han talte omtrent hundrede fisk, og noterede hver af dem i en dagbog over gydeaktiviteten.

En fantastisk indsats, og vi vil hellere end gerne sikre, at hver eneste fisk, der dukker op på strækningen, kan finde grus at gyde i. Det kan vi gøre ved at lufte de sammenkittede gydegravninger og dermed gøre det attraktivt for ørrederne at gyde netop her. Men vi har brug for din hjælp.

Du kan melde dig til dette vigtige ”arbejde”, for at hjælpe ørredbestanden, søndag den 15. oktober kl. 11.11.

Vi mødes ved Nykøbingvej 21, 4440 Mørkøv.

Vil du gerne deltage, kan du sende en mail eller sms til Andreas Findling-Rottem, der er aktiv medlem af Arbejdsgruppen i TØS og desuden redaktør på Sportsfiskeren.

Andreas har telefon, 2629 5024. Du kan også fange ham på mail: afr@sportsfiskerforbundet.dk.

Endelig kan du også melde dig til via Den sjællandske Grusbandes facebook-side, når projektet bliver offentliggjort her (https://www.facebook.com/groups/Grusbanden/).

Du skal medbringe skovle, spader, stengreb og ikke mindst godt humør.

Jeg skal nok sørge for drikkevarer, for jeg deltager naturligvis også, når Stig kalder.

 

Bandeleder, Rune Hylby.