Kategorier

Bloggere

En doktor, og de mange gode historier…..

Jon Svendsen fra DTU Aqua og Przemek Bajer fra University of Minnesota ved Truelsbækken, hvor den fjernede spærring vakte begejstring.

Jeg holder utroligt meget af gode historier, -den slags historier, der er værd at skrive om. Det er denne historie, for i begyndelsen af februar måned fik jeg en fin mail fra Jon Svendsen fra DTU Aqua. Jon kender jeg jo så udmærket i forvejen, for det er netop Jon, der er projektleder på mærkningsforsøget i Roskilde Fjord.

Jon skrev nu i en anden anledning, idet han fik besøg af Przemek Bajer, der er forsker på University of Minnesota. Przemek har en doktorgrad, og skulle til Danmark for at besøge Jon, da de har arbejdet sammen på universitetet i Minnesota tilbage i 2010. Det var nu ikke den eneste årsag til, at Przemek kom på besøg.

Przemek er nemlig ved at planlægge et kursus i restaurering i Europa for amerikanske studerende. Han kiggede derfor efter gode eksempler og udfordringer, som de studerende får mulighed for at se, hvis kurset bliver oprettet af universitetet ”over there”.

Hvis det hele går godt, så kommer han til Europa med 20-30 studerende fra universitetet i 2019 eller 2020, hvor de tager rundt og ser ”restoration sites” og ”restoration works”. Det var netop her, -den gode historie fik lov til at udfolde sig. For i planlægningen af Przemeks besøg blev Kaj Larsen fra Havelse Å vandplejeudvalget, Kim Jørgensen fra Foreningen til ophjælpning af fiskeriet i Roskilde Fjord, og jeg inddraget.

Jeg var naturligvis øjeblikkelig fyr og flamme, for nu skulle Przemek se nogle af de fantastiske indsatser, Grusbanden og de lokale foreninger omkring Isefjorden og Roskilde Fjord har bidraget med.

Først var Przemek hos Kaj Larsen i Nordsjælland, hvor blandt andet projektet i Freeslevhegngrøften blev fremvist. Det var her, Kaj og Vandplejeudvalget i samarbejde med Grusbanden udlagde gydegrus i efteråret 2016 (https://fishingzealand.dk/nyheder/utalmodig-%C2%BD-ars-orred-freerslevhegngroften/).  Derefter gik turen til Frederikssund Kommune, hvor et våde enge-projekt har set dagens lys i Sillebro Å.

Turen bød også på besøg i Langvad Å-folkenes og POLK’s klækkeri, hvor Kim Jørgensen viste ørred-æggene frem.

Herefter kørte Jon og Przemek ned til mig i bunden af Tempelkrogen, hvor vi lagde ud med at kigge på Ellerenden, der jo ved flere lejligheder har lagt vand til Grusbanden og TØS’ arbejde. Det er også i Ellerenden i Lejre Kommune, vi er i gang med at få Humbæk-metoden integreret blandt andet i samarbejde med Roskilde Tekniske Skoler (https://fishingzealand.dk/nyheder/brudesengen-er-redt-ellerenden/), og Przemek var tydeligvis imponeret over det foreløbige resultat. Derefter kørte vi et smut til Truelsbækken i Holbæk Kommune, hvor vi igen så på et af de tiltag, der virkelig har gjort en forskel. Det var blandt andet i dette flotte vandløb, Maria Reumert Gjerding (Enhedslisten) var med til at fjerne spærringer, så ørrederne kan trække højt op i vandløbet for at gyde (https://fishingzealand.dk/arrangement/sved-snavs-og-store-smil-truelsbaekken/).

Vejret i Danmark var måske nok en anelse varmere end i Minnesota, men ikke desto mindre frøs vi en smule efter besøget i Truelsbækken. Derfor tog vi et smut hjem til ”privaten”, hvor Przemek naturligvis skulle have dansk wienerbrød og varm kaffe.

Da vi igen havde fået varmen tog vi til Taderød bæk ved Tadre Mølle for at kigge på fisketrappen, den store mængde gydegravninger og de kunstige gydebanker. Netop her, har jeg flere gange lavet bestandsanalyser, hvor eksempelvis Grønt Råd fra Lejre Kommune har deltaget (https://fishingzealand.dk/nyheder/gront-rad-ud-det-bla/).

Endnu en god historie til Przemek.

Den sidste gode historie, jeg ville præsentere Przemek for, var det restaureringsprojekt i Helligrenden, som i virkeligheden var det officielle startskud for Grusbanden. Projektet, der blev finansieret af Bevar de forhadte Vandløb, blev udført i september 2016, hvor vi udlagde 10 kubikmeter gydegrus i det lille produktive skov-vandløb.

Det var tydeligt, Przemek var meget begejstret for de fantastisk flotte vandløb, og den indsats Grusbanden, foreningerne og de frivillige havde lagt i miljøforbedringerne, faldt i god jord. Derefter sagde jeg pænt farvel, og forhåbentlig på gensyn.

Jon og Przemek sluttede dagen af hos Kim Jørgensen i Langvad Å-folkenes og ROLKs klækkeri ved Gedebækrenden i Roskilde Kommune. Her blev de små ørred-æg præsenteret, og Kim fortalte om det store arbejde, han og de øvrige lokale gør for ørrederne i Roskilde Fjord. En fantastisk god og lang dag for de to venner var forbi, og jeg tror på, vi ses igen.

Næste gang med en stak studerende fra University of Minnesota.

Bandeleder, Rune Hylby.