Kategorier

Bloggere

Hjemtagning til debat

Hvert efterår blusser debatten om hjemtagning af farvede fisk op. Det gjaldt også denne fisk som David Thormar fangede d. 7. sep.
Hvert efterår blusser debatten om hjemtagning af farvede fisk op. Det gjaldt også denne fisk som David Thormar fangede d. 7. sep.

Lørdag d. 7. september 2013 er jeg som så mange andre dage af sted på kysten efter havørreder. Sensommeren har givet rigtig mange flotte fisk, men jeg har ikke rigtig kunne komme over 2,5 kilo.
Denne dag er forholdene på kysten lidt barske med en hård østlig sidevind, men med en perfekt grumset vandfarve. Det indbyder til havørredbonanza , og da vi begynder fiskeriet er humøret lidt selvsikkert og helt i top! Det viser sig dog, at fiskene ikke helt er med på legen, og til trods for at vi ser flere springende fisk, vil de ikke rigtig noget.

Efter flere pladsskifte og mange timers fiskeri for vi hul på bylden og fanger den første 50cm fisk, der hurtigt bliver genudsat. Vi kæmper videre, men først på én af de sidste pladser, vi vælger at besøge, går det for alvor løs.

Der er store bølger, så vi vælter lidt rundt på stenene. Det er dog ikke værre, end at jeg snart kroger endnu en fin let-farvet sensommerfisk på 50-55cm, der hurtigt bliver afkroget. Herefter fanger min makker en rigtig flot fisk på over tre kilo. Nu må jeg have kameraet frem til et par hurtige skud, inden jeg igen kan fiske videre. Det er for mig altid lidt svært at stoppe op i mit fiskeri, når man ved, at fiskene er derude – men et godt billede af en flot fisk er altid rart at have.
Efter en lille pause er jeg klar igen. Det blæser nu så meget, at man må give lidt line, idet blinket lander, for at få det til at synke lidt ned i vandet før indspinningen startes – ellers skøjter det simpelthen bare på overfladen. Også selvom jeg står med et 28g tobis-farvet søm.

Ved et kast ret ud fra kysten flakser blinket i luften, så det ikke bliver ret langt. Vinden fanger linen, så agnen skøjter, og jeg prøver med løsline og stangspidsen ned i vandet at få den til at gå ordentligt. Pludselig er det som om, linen ryger af i ryk, og jeg slår bøjlen over og spænder op, så hurtig op jeg kan. Jeg bliver mødt af to utroligt kraftige ryk, og ud af vandet flyver en havørred på den rigtige side af fem kilo. Endnu en gang hopper fisken, hvorefter krogen med ét slipper sit tag. Den havde åbenbart taget blinket lige efter nedsalget, og jeg fik aldrig givet et modhug, så krogen kunne få ordentligt fæste.

Lettere frustreret kaster jeg til samme område, og to kast senere sidder der en ny fisk – denne gang noget mindre men stadigvæk af en god størrelse! Fighten er kort og intens, og hurtigt kan jeg lande en smuk sensommerfisk på 64 centimeter. Selvom Jeg har fisket længe og efterhånden har fanget mange store fisk, så hænger de ikke på træerne, og jeg er utroligt glad, da det endelig lykkes at få denne fisk på land.

Fisken bliver hjemtaget, og en god kammerat lægger derefter et billede på sin Facebook side. Her begynder så den årligt tilbagevendende debat om det etiske i at hjemtage efterårsfisk. Diskussionerne har mange aspekter og bliver anskuet ud fra mange synsvinkler. Nogle mener, den klart skulle være sat ud, andre at den skulle være sat ud, hvis den var mere farvet, men er ok som den er her. Derudover er der en stor gruppe, der mener alt kan hjemtages så længe fisken er ”lovlig”, og man ikke overskrider fredningen. Enkelte forstår slet ikke debatten og undrer sig over, hvorfor det er bedre at tage en fisk på et bestemt tidspunkt frem for et andet!

Begrundelserne for disse meninger er mange og komplekse, og jeg vil ikke – her og nu – forsøge at redegøre for emnet, da det bliver for omfangsrigt. Jeg byder dog i den grad debatten velkommen, for ved debat – og ikke mindst dialog – bliver alle vigtige aspekter belyst, og man skaber på denne måde én eller anden konsensus mellem forventninger og holdninger os lystfiskere imellem.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg mener, at sund fornuft og mådehold bør være kendetegnende for os lystfiskere, men så længe man agerer indenfor gældende regler og rammer, må det være op til den enkelte at beslutte omfanget af ens fiskeri – uden at det dog betyder, at man skal være oplysning og eller debat overhørig!

Mere end 20 godkendte havørreder har været inde og vende den seneste tid, hvoraf de tre er kommet med hjem til grillen. Personligt har jeg det godt med de fisk, jeg hjemtager, og mener det svarer til, at mit fiskeri bliver gjort med respekt og tanke på både fiskebestandenes ve og vel og mit eget fangstinstinkt!

Jeg havde en fantastisk dag og oplevelse på kysten med fangst af en fin fisk, der efterfølgende bragte glæde på grillen. I mine øjne er det noget af essensen i lystfiskeriet, og jeg håber, at mange vil se den samme glæde i brugen af vores fiskevande.

– David Gjaldbæk Thormar

– De forskellige indlæg her på fishingzealand.dk repræsenterer bloggernes egne personlige holdninger og synspunkter. Vi vil meget gerne høre din mening og opfordrer til at deltage i debatten på vores facebookside her.