Kategorier

Bloggere

Deltag i restaurering af Helligrenden i Lejre Kommune

Helligrenden, gydebanke-1

Søndag den 28. august klokken 10.10 kan du være med til at restaurere ét af de fine ørredvandløb, der løber til Roskilde Fjord. Det er Helligrenden, der har sit udløb i Borrevejle Vig, og som de fleste, der kører på Holbæk-motorvejen kender, idet man kører over vandløbet ved Lindenborg Kro.

Der skal etableres fem flotte gydebanker, samt udlægges en mængde skjulesten i det lille gyde- og opvækstvandløb.

Projektet er kommet i stand i et samarbejde med Grusbanden, Sælsø-Lindholm Gods, samt Lejre Kommune, der er en del af Fishing Zealand.

Pengene til projektet er såmænd en foræring….!!!! For da Arnt Christensen ringede for nogle måneder siden og spurgte, om jeg og Grusbanden kunne finde et vandløb på Sjælland, der trængte til lidt gydegrus, blev jeg en kende overrasket! Det er jo ikke hver dag, man ligefrem får foræret 5000.- kr til restaureringsprojekter. Men det var præcis det, der skete, da Facebookgruppen, ”Bevar de forhadte vandløb”, gav pengene til Grusbanden.

Pengene til projektet blev oprindelig indsamlet til at byde på en frokost med daværende miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen under den store Landsindsamling, og var et forsøg på, at få ministeren i tale om de mange tusinde kilometer små vandløb, hun havde udråbt som ”forhadte”. Men gruppen blev overbudt af en nordsjællandsk borgmester fra ministerens eget parti. Så i stedet går pengene nu til at hjælpe nogle af de ”forhadte” vandløb.

I alt blev der indsamlet 15.000 kroner, og pengene er nu ligeligt fordelt mellem tre vandløbsprojekter. Et i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland.

Jeg var ikke sen til at udpege et par projektstrækninger på Sjælland. Blandt andet, Helligrenden, der godt kunne trænge til lidt ekstra gydegrus.

Sælsø-Lindholm Gods syntes også, det var en god idé, og allerede får dage senere lå en færdig projektbeskrivelse, der både inkluderede gydegrus og skjulesten.

Projektet vil i høj grad forbedre forholdene for åens fisk og fauna på en strækning i skoven ved Lindenborg.

Restaureringsprojektet vil få stor betydning for bestanden af ørreder. Arealet af gydeegnet bund i vandløbet er blevet mindre i de seneste år, og når vi nu får mulighed for at lægge frisk gydegrus i vandløbet, optimerer vi mulighederne for succes på gydebankerne.

Du kan dermed være med til at skabe en større ørredbestand, og samtidig skabe bedre miljøforhold for mange andre dyr i dette lille vandløb.

Du skal blot melde dig til arrangementet via Grusbandens Aktivitetskalender med adressen: http://fishingzealand.dk/grusbanden/aktivitetsoversigt/ eller via Grusbandens facebook-side med adressen: https://www.facebook.com/groups/Grusbanden/?fref=ts.

Du kan også sende en mail (hylby@mail.dk), eller sms (2536 4280) til Bandelederen, Rune Hylby.

 

Rune Hylby.