Kategorier

Bloggere

Trekroner Bækken får nyt liv

IMG_6384Trekroner Bækken er blevet slynget på ny og bugter sig nu rigtig fint igennem landskabet bag nybyggeriet Absalons Have i Trekroner. Åen ligger som et blankt lærred og trænger til en hjælpende hånd. Der er blevet lavet flere faunaprøver i bækken, der viser, at bækken har et stort potentiale til at blive en god bæk for gydende havørreder. Bækken har på nuværende tidspunkt en faunaklasse 4-5, og når hele arbejdet i bækken er færdigt, forventer vi den kommer op på faunaklasse 6-7. Der har tidligere været en havørredstamme fra Roskilde Fjord, der har brugt strækket til at gyde på.

Ørredpatruljen
Det 2. hold af Ørredpatruljen er lige startet, og deres ”klasseværelse” er den nyslyngede Trekroner Bæk. En stor del af deres uddannelse foregår ved bækken, hvor de skal lave faunaprøver, lægge gydebanker, plante vandplanter og udsætte havørredyngel. Ørredpatruljen skal fremadrettet være med til at holde øje med Trekronerbækken, lave faunaprøver og sørge for, at der er fri passage i bækken. Hold 3 i Ørredpatruljen starter op i maj måned, og de vil fortsætte det gode arbejde i bækken.

Du kan følge Ørredpatruljen på Facebook eller læse mere om dem her: http://fishingzealand.dk/baeredygtigt-lystfiskeri/orredpatruljen/

IMG_6392-2De frivillige
Søndag d. 12. april var medlemmer fra ROLK og beboere fra Absalons Have mødt op ved bækken. Alle frivillige kræfter, der havde for mål at restaurere Trekroner Bækken. Vi havde 70 tons gydegrus og skjulesten, hvor en del skulle lægges i åen, 180 buske og træer der skulle plantes, en rendegraver til rådighed. Spader, river, trillebøre og ren muskelkræft og samarbejde måtte klare resten.

Vi startede med at dele åen op i forskellige zoner, som ville være ideelle for gydebanker, og nogle gik i gang med at plante træer. Det hele kørte på som en velsmurt maskine, og på en halv dag lykkedes det os faktisk at blive færdige med den del af åen, som var dagens mål. Området er allerede på vej til at blive super smukt, nu skal det hele bare have lov til at falde til og planterne have lov til at vokse. Ørredpatruljen vil også udplante vandranunkler og andre vandplanter i åen.

Et kæmpe tak til alle de frivillige, der var mødt op. Uden jer havde vi ikke klaret denne dag!

Jeres hjælp betyder rigtig meget for projektet, og vi håber I vil være med til at passe på bækken mange år frem i tiden.

 

Åbning af Trekroner Bækken
Lørdag d. 25/4 er der stor indvielse af Trekroner bækken. Her vil Roskildes borgmester Joy Mogensen indvie åen og uddele diplomer til de ”nyklækkede” elever i Ørredpatruljen. På denne dag vil der også blive udsat havørredyngel i bækken. Alle er velkommen til indvielsen, og jeg vil opfordre alle til at komme og se det store arbejde, der er blevet lagt i denne lille naturperle.

Program for indvielsen

10:00           Åbningstale ved Uffe Clemmensen, formand for ROLK

10:10           Tale ved Projektleder i Fishing Zealand, Gordon P. Henriksen

10:20           Indvielse af Trekroner Bækken ved Borgmester Joy Mogensen

10:30           Udlevering af bevis og diplom til nyt hold i ØP ved Joy Mogensen

10:45           Udsætning af ørredyngel i bækken ved Joy Mogensen samt alle fra ØrredPatruljen.

10:50           ROLK er vært for en forfriskning.

11.00           Afslutning

– Jonas