Kategorier

Bloggere

HavørredJam i Gribskov Kommune

Lørdag d. 2. november indbyder vi til årets hyggedag over dem alle. Det foregår på campingpladsen Kongernes Feriepark, der ligger i Gribskov Kommune. Dagen byder på super interessante foredrag og kastedemoer – og hele dagen er der mulighed for at afprøve og teste det lækreste kystgrej landet byder på. Du skal bare komme forbi og hygge dig med ligesindede og snakke om fiskeri og grej!

Arrangementet er for alle og er gratis – eneste betingelse er, at du er vild med kystfiskeri efter havørreder J

Ideen er, at du bare kommer og går, som du har lyst – så kig på programmet herunder og se, hvad du finder interessant. Du er selvfølgelig mere end velkommen til at blive hele dagen, det vil kun være hyggeligt J

På den udendørs kastebane kan du afprøve diverse lækkert kystgrej, og der vil tillige være fluekastedemoer et par gange i løbet af dagen. Ydermere vil der være mulighed for at afprøve diverse spinneagn i poolen.

Claus Eriksen fra Fyn, der i havørredkredse er kendt for at være særdeles giftig herre med en fluestang i hånden, kommer og holder oplæg. Claus er bl.a. en af hovedpersonerne i filmene om Havørredens Hemmeligheder.

Den anden oplægsholder er Lars Kyhnau Jensen. Lars er kendt som en giftig mand at slippe løs på kysten med en spinnestang i hånden, hvor han bla. er kendt for et givtigt dagsfiskeri i sommermånederne og et vildt vinterfiskeri, der ofte foregår på mudderbunden.

Derudover kommer Henrik Mortensen og afholder en kastedemo. Henrik har undervist i stort set hele verden og er i dag uden sammenligning en af de mest anerkendte fluekasteinstruktører i branchen.

Ligeledes laver Henrik Haupt fra Copenhagen Fly Casting Club også kastedemo. Efterfølgende kan man få råd og vejledning af nogle af klubbens instruktører.

Og endelig kommer et par af Danmarks bedste fluebindere, Kern Lund, Mathias Rosenmejer Ibsen og John Mortensen, der også er nogle af nordkystens dygtige fluefiskere.

 

Dagens faste program:

  • 09.30: Dørene åbnes og vi har kaffe og et rundstykke til de morgenfriske.
  • 10.15: Kastedemo ved Henrik Mortensen, Salmologic.
  • 11.15: Rune Hylby “Den Sjællandske Grusbande – frivillige hænder til flere havørreder”
  • 12.15: Claus Eriksen ”De 3 største kystfluefejl som Claus begår gang på gang, og historien om maskinpistol-fiskeren…”
  • 13.30: Kastedemo ved Henrik Haupt, Copenhagen Fly Casting Club.
  • 14.20: Lars Kyhnau Jensen “Aha-moments fra kyst og båd”.
  • 16.30: Jam slutter for i år. Vi ses til næste år!

De kreative fluebindere Kern Lund, Mathias Rosenmejer Ibsen og John Mortensen sidder dagen igennem og binder effektive kystfluer – kig forbi deres stande.

I baren på campingpladsen kan der købes mad og drikkevarer til yderst fornuftige priser. Der ydes 15% rabat på overnatning, når man deltager i Havørred Jam. Se mere om mad og overnatning længere nede i teksten.

Vi ses til en fed Jam!

 

Praktiske informationer vedr. overnatning og mad.

For dem som har lyst at overnatte kan man også bestille mad – dette skal dog bestilles på forhånd, jf. nedenstående.

 

Maden:

Dagens ret fredag aften: Ribbensteg m/hjemmelavet rødkål, kartofler og brun sauce. 79,-

Dagens ret lørdag aften: Hakkebøf m/bløde løg, kartofler og bearnaisesauce 79,-

Frokost lørdag: Club sandwich 65,-

Ovenstående SKAL bestilles på forhånd, så campingpladsen kender antallet. Ovenstående bedes bestilt på mail: restaurant@kongernesferiepark.dk med angivelse af, hvad der ønskes samt antal.

Ellers er der div. andre småretter til frokost og i løbet af dagen, såsom pølser, toast m.m. som ikke skal bestilles på forhånd. Drikkevarer købes også i baren.

 

Overnatning:

Alle deltagere, udstillere, arrangører m.m. kan booke alle overnatningsfaciliteterne i Kongernes Feriepark med en rabat på 15%.

2 pers. Hytte 295,- kr.

4 pers. Hytte 395,- kr.

6 pers. Hytte 695,- kr.

8 pers. Hytte 795,- kr.

Alle hytter er uden bad og toilet. Sengetøj og linned skal selv medbringes eller lejes. Elforbrug afregnes efter måler.

Dobbelt værelse m/bad og toilet 595,- kr. Her er sengetøj, linned, rengøring og el. inkl. i prisen.

Poollejlighed m. 2 soveværelser og bad og toilet 895,- kr. Her skal der medbringes linned samt betales for elforbrug efter måler.

Dette bookes og betales direkte på Kongernes Ferieparks hjemmeside: www.kongernesferiepark.dk

Rabatten på 15% refunderes, når man ankommer.

 

Adressen er:  

Helsingevej 44, 3230 Græsted

Meld dig til ”store spuledag” i Højbro Å

Projektstrækningen, der i den grad trænger til en kærlig hånd og en ordentlig omgang med spulepumpen.


I marts måned var jeg i Gribskov Kommune
for at kigge på Højbro Å, hvor Helsinge og Omegns Sportsfiskerforening og Grusbanden sidste år restaurerede en strækning.

John Christensen fra foreningen og jeg ville kigge på nye strækninger at restaurere, da der desværre havde været en forurening, som havde dræbt det meste af åens ørredbestand nedstrøms den lodsejer, der var årsag til forureningen. Det var gudskelov ikke gået ud over Øllemose Å, som er et fint lille tilløb til Højbro Å. Derfor er lidt af bestanden stadig intakt.

Sammenkittede, sandfyldte gydebanker er ikke gode for vinterens gydemodne havørreder, og med spulepumpen kan man løsne og rense gydegruset. Dette billede stammer fra et tilløb til Salten Å i Midtjylland, hvor jeg var ovre i forrige uge for at holde kursus i netop gydebanker for en flok Åmænd.

Vi kiggede på en strækning nedstrøms dér, hvor vi lagde en masse gydegrus ud sidste år for at se, om vi kunne optimere åen yderligere, -booste ørredbestanden i de kommende år således, at bestanden hurtigere kan genetableres. Den strækning vi havde i tankerne, har et fornuftigt fald på gennemsnitligt 2,7 promille, hvorfor det ville give god mening at udlægge gydegrus og skjulesten.

John viste vej, og jeg fulgte blot efter. Strækningen viste sig at indeholde en god del gydegrus. Men gydebankerne var desværre fyldt med sand, og var kittet meget sammen. Det ville med andre ord ikke give den store mening at poste en masse gode Fiskeplejepenge i et projekt på en strækning, hvor der i forvejen var meget gydegrus. Det ville give meget bedre mening at ventilere de gydebanker, der var i forvejen.

Skjulesten manglede dog, og et par nedskredne brinker ville også kunne afhjælpes med sten til brinksikring. Jeg gik derfor i gang med at beskrive projektet, og i samarbejde med John, lægge planer for gennemførelsen. Det viste sig dog, at den ene af lodsejerne havde overtaget jorden langs åen indenfor det seneste år, og han var ikke lige stemt for, at vi skulle lægge skjulesten og sten til brinksikring i åen. Det lød egentlig fornuftigt nok, og vi besluttede efter rådgivning fra Gribskov Kommune, at skjulesten og sten til at sikre brinkerne mod nedskridning, kunne vi altid tage op på et senere tidspunkt. Men det gav dog rigtig god mening at fastholde ventileringen af gydebankerne, idet vi bestemt ville få glæde af den store mængde gydegrus på strækningen i de kommende år således, at bestanden hurtigere kan komme på fode igen.

Spulepumpen i brug ved Regstrup Å i Holbæk Kommune for en lille måned siden. Effektivt, men dog tidskrævende at få renset alt sand og slam fra gydebanker, når de har ligget urørt i flere år.

Pointen omkring ventileringen består jo netop i at sikre, at ørrederne kan lægge deres æg i rent gydegrus, uden sand og slam, og således, at æggene bliver iltet hele vinteren igennem fra de er lagt, til ynglen klækker om foråret.  Princippet er lige til, og logisk. Med simple haveredskaber, skovl, stengreb etc. samt SØS’ spulepumpe (som vi låner), der mest af alt kan beskrives som en overdimensioneret haveslange, løsnes gydebankens sten.

Ofte bruger man en stengreb til at løsne ”den hårde skal”, hvorefter vand pumpes igennem gydebankens sten og grus således, at små partikler som sand og slam, løsnes, skylles ud og væk fra det gode bundsediment. Således er der kun de gode grove sten tilbage. Gydebankerne får nyt liv.

John var naturligvis med på idéen, og efter godkendelse fra Gribskov Kommune, har projektet ligget brak sommeren over og ventet på, at der skulle falde så megen nedbør, at spulepumpen kunne blive taget i brug i dette efterår. Det kræver nemlig lidt vand i vandløbet for at få det rette udbytte ud af anstrengelserne. Der skal nemlig kunne pumpes vand nok til at fylde slangen, som bruges under spuleriet. Det er der nu, efter den megen nedbør de seneste uger, og vi kan derfor invitere til ”store spuledag” i Højbro Å.

Det sker på søndag, den 20. oktober med mødetid klokken 11.11 ved Stokkebrovej 60, Unnerup By, Vejby.

Du er hjertelig velkommen til at deltage, og har du ikke før prøvet at spule gydebanker, så har du en helt unik mulighed for både at prøve det af, og samtidig hjælpe en hårdt prøvet ørredbestand i Højbro Å. Du kan med andre ord virkelig gøre en forskel.

Du kan tilmelde ved at skrive en mail til mig på adressen: runehylby@gmail.com, eller sende en sms til mig på nummer 25364280.

Du kan også melde dig til projektet ved at skrive i kommentar-feltet på Grusbandens Facebookside, når projektet offentliggøres der.

Du skal medbringe waders eller skridtstøvler, og dit gode humør.

Drikkevarer sørger jeg for, og så håber vi, Vorherre sørger for vejret!!

 

Bandeleder, Rune Hylby.

 

Anden omgang grus og sten til Gærde Å

Det lille fine ørredvandløb, -Gærde Å i Odsherred har brug for din hjælp, når der i næste uge skal lægges skjulesten og gydegrus i vandløbet.

Sidste år ved denne tid, blev der ved flere lejligheder taget hånd om Gærde Å, der er et lille tilløb til Sejerøbugten i Odsherred. Det var Odsherred Sportsfiskerforening, der både lagde gydegrus og skjulesten i vandløbet, samt ventilerede de eksisterende gydebanker.

Den sjællandske Grusbande deltog også med adskillige frivillige hænder, og ligeså Kurt Jørgensen fra Sjællands ØrredSammenslutning (SØS), der var med til at gøre ”spuleriet” med SØS’ spulepumpe til en fornuftig opgave.

Resultatet af efterårets anstrengelser viste sig da også hurtigt, idet Odsherredfolkene i vinterens løb registrerede flere fine gydegravninger på gydebankerne. Bestanden blev i sensommerens løb undersøgt.

Tidligere var der ikke observeret yngel i Gærde Å, men ved sensommerens bestandsanalyse fandt man rent faktisk ørredyngel i vandløbet. Det var naturligvis yderst positivt, om end tæthederne var langt fra tilfredsstillende. Der blev nemlig kun fanget ganske få ½-årsfisk, og slet ikke nok til at kunne klassificere vandløbet som opfyldt ifølge vandrammedirektivet og dermed endnu ikke opnåelse af god økologisk tilstand.

Tilsyneladende er der en drift af organisk materiale, som Odsherred Kommune nu er i gang med at undersøge. Det stopper dog ikke her, -tvært imod, for med tilstedeværelsen af en vis bestand af ørreder, har Odsherred Sportsfiskerforening taget initiativ til yderligere restaurering af Gærde Å.

Heldigvis er folkene i nord utrættelige, og jeg kan ikke andet end tage hatten af for ildsjælene i Odsherred Sportsfiskerforenings vandplejeudvalg med Jan Aggerholm og Kalle Ludvigsen i spidsen.

Sidste år gav folkene fra Odsherred Sportsfiskerforening og Den sjællandske Grusbande åen en overhaling med både grus og ventilering. Det gør vi igen, når 2. runde af projektet udføres i næste uge.

Nu gør de to engagerede ”stenkastere” klar til 2. omgang grus og sten til Gærde Å, ud fra devisen, -at-gøre-det-så-godt-som-muligt-for-ørredbestanden-så-skal-det-nok-give-bonus-på-den-lange-bane. Og vi får selvfølgelig lov til at være med til at deltage også denne gang. Der skal nemlig lægges et læs skjulesten og ditto gydegrus i vandløbet i næste uge.

Projektet er finansieret af Fiskeplejen, der administreres af DTU Aqua i Silkeborg, idet beløbet til indkøb af grus og sten, er en konvertering af de midler, der oprindeligt var afsat til at dække udsætninger af smolt til isefjorden.

Årets udsætning blev ikke opfyldt, hvorfor der er overskydende midler til restaureringsprojekter i vandløb til isefjorden.

Udlægning af skjulestenene foregår tirsdag den 15. oktober kl. 16.00 langs Digevej, 4573 Højby.

Skjulestenene vil for hovedpartens vedkommende blive lagt i åen med grab, så det er med andre ord en overkommelig opgave.

To dage senere, torsdag den 17. oktober, også klokken 16.00 følger et læs gydegrus, som også lægges i vandløbet med grab og langs Digevej. Også dette forehavende gør opgaven overkommelig, idet alt det hårde arbejde bliver der brugt maskin-tid til.

Du skal altså blot bidrage med at lægge sten og grus til rette i vandløbet.

Har du lyst til at gøre en stor forskel for ørredbestanden i Gærde Å i det skønne Odsherred, skal du skrive en mail til Jan Aggerholm på adressen: jagg@novonordisk.com, eller sende en sms til Jan på nummer 30795462.

Du kan også melde dig til projektet ved at skrive i kommentar-feltet på Grusbandens Facebookside, når projektet offentliggøres der.

Du skal medbringe river, skovle, stengreb og den slags remedier, så vil Odsherredfolkene sørge for lidt drikkevarer.

Vi ses, forhåbentlig.

Der er brug for netop din hjælp.

 

Bandeleder, Rune Hylby.

26 tons gydegrus lagt til rette i Elverdamsåen

Det så meget voldsomt ud, da gydegruset blot lå i åen som bunker af sten. 26 tons gydegrus fylder jo immervæk ca. 16 kubikmeter…..!

I bakkerne sydvest for Hvalsø begynder Elverdamsåen sit løb mod Tempelkrogen i Isefjorden. På den 15 kilometer lange færd mod havet, går det rask afsted og sikrer dermed én af Sjællands bedste og største ørredbestande. Jeg ved det, for jeg har travet langs åen i årevis, når ørrederne hver vinter vandrer op for at gyde i dette fine vandløb og gydebestanden skal registreres.

Helt oppe i den øverste spids, blot få hundrede meter fra ”udspringet”, er der (også) potentiale til at opnå god økologisk tilstand med en mindre indsats: En indsats, som Holbæk og Lejre Kommuner har taget hånd om gennem et vandplansprojekt, som jeg blandt andet, har været inde over ved flere lejligheder. Det har lodsejerne naturligvis også, og ad frivillighedens vej, er projektet nu en realitet efter lidt tovtrækning, parterne imellem. Sådan er det jo nogle gange, hvilket jo blot bekræfter, at der er forskellige interesser omkring vores vandløb og at dialogen endnu engang viser sig at være den eneste farbare vej frem mod de bæredygtige løsninger. Lejre og Holbæk Kommuner har derfor ad flere omgange, rettet vandplansprojektet til således, at alle kunne tilfredsstilles og stadig således, at åen og indsatsen, gav et fornuftigt resultat i forhold til, at Elverdamsåen på denne strækning kan opnå god økologisk tilstand. Således blev projektstrækningen gjort klar til restaurering i sidste uge.

Tirsdag blev der lagt intet mindre end 26 tons gydegrus i det lille vandløb på en 80 meter lang strækning af åen.

I weekenden skulle vi så rette gydegruset til således, at den lange nyetablerede gydebanke fik den rette form og hældning.

Gydegruset blev lagt i vandløbet fra Holbæk-siden, og i ugerne inden, talte jeg ved flere lejligheder med Holbæk Kommunes vandløbsmedarbejder, der havde behandlet projektet og dermed også havde fingeren på pulsen vedrørende udlægningen. Det samarbejde, udmøntede sig i en mindre indsats fra Tuse Å’s Ørredsammenslutning og Den sjællandske Grusbande, der blot skulle rette gruset til efter udlægning i åen. Vi mødtes derfor, TØS’er og bandemedlemmer ved Åsen i weekenden for at gøre projektet færdigt.

Jeg skal ærligt indrømme, at det så voldsomt ud. Men det gør det såmænd altid.

Søren Madsen i færd med at lægge sidste hånd på gydegruset, der nu ligger klar til at opnå god økologisk tilstand.

Gydegrus tager sig bedst ud, når det ligger som gydegrus på gydebanker og ikke som en bunke sten i et vandløb. Her var der mange bunker sten. Vi gik dog i gang med krum hals.

Theis, der er mangeårigt bandemedlem, men dog stadig elev i Folkeskolen, var yngstemand i selskab med os andre knapt så unge mandfolk. Theis har ved flere lejligheder været min ”wing-man”, når der skulle elektrofiskes efter moderfisk i Elverdamsåen. Nu gav han også en hånd med her, da gydegruset skulle rettes til. Prisværdigt!

I løbet af en times tid, havde vi rettet det meste af gruset til. Det var blevet godt og just som vi skulle lægge sidste hånd på projektstrækningen, dukkede lodsejeren op og skulle lige se, hvad vi havde lavet. Det gav en god anledning til at holde drikkepause, og selvom lodsejeren syntes, der var kommet lidt rigeligt sten i hans vandløb, fik vi en rigtig god snak om oversvømmede enge, dræn, dyrkning vs. braklægning og alle de andre lidt svære ting, der bedst løses, når man står ved brinken og giver hinanden hånden for et godt samarbejde.

Lodsejeren havde såmænd en stor bunke skjulesten, som jeg gerne vil have fingrene i til brug for et andet projekt, og inden vi skiltes, havde vi derfor aftalt, at jeg eventuelt kunne afhente dem kvit og frit. Se, det er ”godt nabo-skab”.

Projektstrækningen er nu klar til ikke blot ørrederne, -den er også klar til, at der falder lidt mere nedbør så gydegruset kommer til sin fulde ret. Det sker jo nok en dag, og så tager lodsejeren og jeg en tur ned over strækningen for at kigge på god økologisk tilstand med gydende ørreder og et vældigt insektliv.

Endnu engang har TØS og Grusbanden gjort en forskel for et ørredvandløb med tilløb til Isefjorden.

Ranke i ryggen, og med højt humør, kunne vi efter få timers indsats, køre hjemad for at nyde resten af søndagen med god samvittighed, -vel vidende, at når vandet kommer, kommer ørrederne også.

 

Bandeleder, Rune Hylby

Fishing Zealand-Konference – Dagens program


Det er nu tid til den sjette Fishing Zealand konference. Konferencen er gratis og finder sted d. 11. november kl. 9.00-16.00. Konferencen bliver i år afholdt i Kalundborg Kommune på Kragerup Gods.

Som de foregående år, ønsker vi, at så mange som muligt vil dukke op, så vi sammen kan videre udvikle Fishing Zealand som helhed – såvel som med en masse enkeltstående aktiviteter og tiltag. Fra de tidligere konferencer ved vi, at der denne dag bliver skabt masser af nye samarbejder og netværk. Netop samarbejder, er det, der er kernen og styrken i Fishing Zealand. Derfor er konferencen en oplagt mulighed for politikere, kommunalt ansatte, virksomheder, fiskeguider, turistråd, lystfiskere, frivillige og mange andre at mødes, skabe netværk og udvikle idéer sammen.

Konferencen vil i høj grad handle om visioner for fremtidens lystfiskerturisme og lystfiskeri, samt fokusere på kerneværdierne i Fishing Zealand, der på bæredygtig vis gavner miljøet, det lokale erhvervsliv og den sociale indsats over for børn og unge. Der er fortsat et stort udviklingspotentiale inden for vandpleje, lystfiskeriet og lystfiskerturismen på Sjælland, og der sigtes derfor mod at give deltagerne øget viden om Fishing Zealand projektets mange fokus- og arbejdsområder.

Hvad byder dagen på?
Dagen vil bestå af tre oplæg i plenum samt to workshop-runder, som skal ruste turistråd, politikere, offentligt ansatte, virksomheder, lystfiskere generelt og andre interessenter til at være med i videreudvikling af bæredygtigt lystfiskeri i de kommende år.

Blandt andre kommer Mogens Jensen, Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde og giver et oplæg i plenum.

Dagens oplæg vil bl.a. bidrage til at skabe en mere fyldestgørende forståelse af lystfiskere som målgruppe, betydningen af miljøindsatser, lystfiskeri som socialt middel til aktivering af børn og unge samt lystfiskerturisme som indtægtskilde for lokale erhvervsdrivende. I de forskellige workshops vil der være lejlighed og tid til at debattere de berørte emner.

Praktiske oplysninger vedr. tilmelding og parkering m.m. finder du nederst i invitationen.

 


 

Dagens program:

 

9:00 Ankomst og morgenbord.


9:30 Åbning og velkomst
v/ Martin Damm, Borgmester Kalundborg Kommune.


9:45 ”Lystfiskeri i Danmark” (Plenum)
v/ Mogens Jensen, Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde.

 

10:15 Fishing Zealand – Hvad skete der i 2019, og hvad byder fremtiden på af tiltag? (Plenum)
v/ Niels Lagergaard Pedersen, Projektleder Fishing Zealand.

Niels Lagergaard Pedersen giver et hurtigt overblik over de aktiviteter og tiltag, som Fishing Zealand har stået for i den seneste tid, herunder mange af de nye aktiviteter, der blev igangsat i 2019. Derudover kigger vi fremad på den fremtidige udvikling af Fishing Zealand.

 

10:55 – Kort pause

 

11:10 – Workshop-runde 1 – Du vælger selv, hvilken workshop du deltager i.

 

A. ”Fishing Lodge Fyn på verdenskortet!”
v/ Kenneth Birler, Broholm Slot

Med en smuk beliggenhed, og i Broholm Slots lokaler og omgivelser på Sydøstfyn, så Kenneth Birler hurtigt for sig, hvordan en unik fiskelodge kunne indrettes. Kenneth fortæller om opstarten og tilblivelsen af fiskelodgen samt ikke mindst om tankerne og ønskerne bag, samt de udfordringer som han uvægerligt stødte på i processen. Ligeledes fortæller Kenneth om, hvordan fiskelodgen markedsføres.

B. ”Fishing Zealand som en naturlige del af vandmiljøforbedringerne i kommunerne”
v/ Biolog Jacob Hald og biolog Palle P. Myssen, begge Næstved Kommune.

Naturgrundlagsgruppen hørende under Fishing Zealand har snart gennem en længere årrække arbejdet med og lavet mange forskellige miljøforbedrende og borgerinvolverende tiltag. Her fortæller Naturgrundlagsgruppen om nye såvel som afprøvede tiltag – alt sammen til glæde for borgere, fiskebestande og lystfiskeriet. Forslag fra workshoppens deltagere er meget velkomne og samles i et fælles idekatalog.

C. ”Brakvandsgedderne i det sydsjællandske lever ”på kanten”, kom og hør om arbejdet med at forstå og sikre bestandene”
v/Biolog Henrik Ravn og Seniorrådgiver Søren Berg, DTU Aqua og biolog Jimmi Spur Olsen, Vordingborg Kommune.

Brakvandsgedderne i det sydsjællandske er både unikke og et eftertragtet bytte for lystfiskeren. Gennem tiderne har bestandene varieret fra meget store til næsten ikke eksisterende. Søren og Henrik fra DTU Aqua fortæller om, hvad vi ved og ikke ved i dag, samt om de igangværende undersøgelser, som forsøger at aflure nogle af brakvandsgeddernes hemmeligheder. Jimmi fortæller om det lokale arbejde med at skabe nye ferske gydeområder ”geddefabrikker”, samt om arbejdet med at opdrætte yngel af brakvandsgedder.

 

12:10 Networking & kort pause


12:25 ”Danmarks nationale strategi for lystfiskeri og lystfiskerturisme – status for implementering og perspektiv for dansk lystfiskeri” (Plenum)
v/Projektleder Arne Kvist Rønnest, Assens Kommune


13:10 Frokost


14:10 Workshop-runde 2 – Du vælger selv, hvilken workshop du deltager i.

 

A. ”Sådan skaber vi et fantastisk lystfisker-besøgscenter i Assens – kom med dine ideer
v/Projektleder Arne Kvist Rønnest, Assens Kommune

Arne Kvist Rønnest er meget interesseret i at få input fra deltagerne – for det er et hus, der skal favne alle danske lystfiskere. Derfor er gode ideer og betragtninger meget velkomne – både konkrete forslag til udstillinger, men også gennemgående temaer.

 

B. ”Nyeste viden om vandringer hos havørred og smolt i Roskilde Fjord”
v/ Seniorforsker Jon Svendsen, DTU Aqua/Biolog Frederik Hjort Hauge samt Kristian Maar specialestuderende ved DTU Aqua.

Vores viden om vandringer og dødelighed hos havørred i danske farvande, har hidtil været meget lille.  Derfor igangsatte DTU Aqua i samarbejde med Fishing Zealand og en række andre samarbejdspartnere Roskilde Fjord undersøgelsen, hvor havørreder blev udstyret med akustiske sendere i 2017. Undersøgelsen er nu færdig og i denne workshop fremlægger Jon Svendsen/Frederik Hauge de spritnye resultater.

Kristian Maar vil fortælle om nye resultater af undersøgelser af vandringer hos opdrættede smolt i 2019 i Roskilde Fjord. Målet var bl.a. at dokumentere om smolt udsat i dagslys, henholdsvis i mørke om aftenen, havde en forskellig vandreadfærd og dermed potentielt forskellig overlevelse. Mere viden kan få stor betydning for tidspunktet for mundingsudsætningerne og udbyttet af dem, som i dag er meget ringe.

 

C. ”Samarbejde mellem lystfiskerforeninger og kommuner”.
v/ Biolog Kaare M. Ebert, Danmarks Sportsfiskerforbund.

Hvordan og hvorfor skal lystfiskerforeninger samarbejde med kommuner, om andet end vandløbsrestaurering? Danmarks Sportsfiskerforbund nævner bl.a. nye tiltag, som nogle af deres foreninger har igangsat, herunder fiskeri med udsatte unge, fiskeri med integration for øje samt andre sundhedsinitiativer.


15:15 (plenum) Afsluttende bemærkninger og det officielle program slutter.


15:30 Networking med kaffe & kage.


16:00 Konferencen slutter.

 

Mød samarbejdspartnerne
I pauserne vil deltagerne få mulighed for at tale med repræsentanter fra flere relevante organisationer og foreninger. Her vil man bl.a. kunne møde repræsentanter fra:

DTU Aqua

Danmarks Sportsfiskerforbund

ØrredPatruljen

Peter Henriksen, Limno Consult

Fishing Zealand-guiderne

Fiskeklubber og foreninger

 

Tilmelding
Deltagelse på konferencen er gratis, men vær opmærksom på, at der kun er plads til 120 deltagere. Tilmelding foregår via mail til konference@fishingzealand.dk (Husk at skrive i tilmeldingen, hvem du repræsenterer). Tilmeldingsfrist senest 6. november 2019.

Du er først tilmeldt, når du har modtaget en bekræftelse. I tilfælde af overbooking forbeholder Fishing Zealand sig retten til at udvælge deltagere, for at få en repræsentativ bred dækning af både politikere, lystfiskere, institutioner, virksomheder osv.


Adresse
Konferencen afholdes på Kragerup Gods, Kragerupgaardsvej 33, 4291 Ruds Vedby.


Konferencelokale og parkering
Lokalet hvor konferencen afholdes hedder ”Kviestalden” – og er at finde som bygning nr. 38 på oversigtskortet her. På samme oversigtskort vises de forskellige parkeringsmuligheder.


Overnatning
Der er mulighed for overnatning på Kragerup Gods, hvor konferencen afholdes. Se mere her.