Kategorier

Bloggere

Hyldest til det brede samarbejde og lokale ejerskab i Roskilde-vandløb

Per Skovbæk Mortensen, der er lokal lodsejer på projektstrækningen var med til at lave bestandsanalyse, og han fik sig en ordentlig oplevelse, da ørrederne piblede frem på netop hans del af bækken. Længere nedstrøms var der ikke mange ørreder og det var jo netop derfor, vi skulle restaurere strækningen.

Weekendens restaureringsprojekt i Himmelev Bæk, der løber til Maglemose Å, få kilometer nord for Roskilde, blev en hyldest til det brede samarbejde og lokalt ejerskab. Selve projektet stod Roskilde og Omegns LystfiskerKlub (ROLK) og Den sjællandske Grusbande for, -men undervejs i forløbet, var en lang række samarbejdspartnere med til at gøre det fine restaureringsprojekt agtværdigt.

Lad mig for en god ordens skyld nævne alle i flæng således, at jeg ikke glemmer nogle. Med på projektet var naturligvis ROLK, meget engagerede lodsejere, en behjælpelig kommune, Fiskerikontrollen, ”Kilden”, -der er en Social-økonomisk virksomhed med sæde i Esrum, Roskilde Tekniske Skole fra Vilvorde, Ørredpatruljen og Den sjællandske Grusbande: Otte lokale partnere, der alle bidrog med både engagement og hjælpsomme hænder.

Det er jo fantastisk og giver i høj grad mod på mere.

Selve udførelsen af projektet begyndte i onsdags i sidste uge, hvor jeg endelig havde mulighed for at foretage en bestandsanalyse i bækken, for at finde ud af, hvordan det så ud for ørredbestanden inden vi lagde gydegrus og skjulesten i vandløbet.

Med på denne monitering var lodsejeren, Per Skovbæk Mortensen, der hjalp mig med at styre ledning, spand og ikke mindst måle de fine små 8-11 cm lange halvårs-ørreder, vi fangede på tre stationer.

Inden da havde Fiskerikontrollen været på besøg, inden de straks måtte køre til Susåen for at fjerne en ruse, der var sat på tværs af åen.

Der blev revet gydegrus og der blev lagt skjulesten til rette. Den lille bæk, fik sig en velfortjent ansigtsløftning af de 20 frivillige, der var mødt op lørdag formiddag.

Per og jeg fangede 19 ørreder på første station, hvilket svarer til en tæthed på 152 halvårsfisk på 100 m2. Det var lige neden for Slæggerupvejen, hvor Uffe Clemmesen fra ROLK og jeg i vinter så friske gydegravninger.

På næste station fangede Per og jeg 6 stk. halvårsfisk (48 stk/100 m2), hvorimod der ikke var skyggen af en ørred på den sidste station omtrent midtvejs på projektstrækningen.

Umiddelbart fantastisk, vi fangede fisk på den øverste del af projektstrækningen og ganske forventeligt, vi ikke fangede noget længere nedstrøms. Her er forholdene ikke gunstige og det er jo netop det, projektet ændrer på.

Jeg er meget sikker på, Per fik sig en fantastisk oplevelse. Han fortalte nemlig, at han aldrig havde set ørred nede i bækken. Dagen efter dukkede Ole op med gydegrus og en stor mængde skjulesten. Ole er ”min” lokale vognmand, der ofte leverer gydegrus til mig og som er vanvittig dygtig til at lægge det direkte ned i bækken. I torsdag var ingen undtagelse, dog lod vi en enkelt gydebanke blive på brinken. Den vender jeg tilbage til.

Skjulestenene blev lagt langs med vandløbet, så vi blot skulle lægge dem i under weekendens reelle projektdag. En del af skjulestenene fik vi forærende af Per, der havde en bunke marksten liggende, -lige netop til os.

Himmelev Bæk fik derefter ro i fredags, men lørdag morgen, efter aftale med Hofor A/S, der er lodsejer på østsiden af åen, kunne vi begynde kl. 10.10.

Tyve frivillige fra både ROLK, ”Kilden” og Den sjællandske Grusbande mødte op, og vi kastede os derefter over sten og gydegrus med stort engagement og ikke mindst en masse hyggeligt samvær. Der blev revet, slæbt, og der blev moslet en del med de store 2-300 kg tunge sten, der ikke lige var til at lægge op i trillebørene.

De største sten blev ved fælles hjælp og et par cowboy-tricks, håndteret i trillebøre og med sækkevogn. Flere af stenene vejede 2-300 kg og blev i sagens natur ikke blot kastet i vandet.

Cowboy-tricket består i at lægge trillebøren ned, skubbe stenen ind i børen, hvorefter den hjælpes på højkant af tre-fire personer!!!

Efter et par timers arbejde var gydegruset lagt til rette på 5 flotte banker, og en del sten var allerede i åen til variation på den lange bane. Efter en kort kaffe-drikke-pause, arbejdede vi videre et par timer. Flere skjulesten og en, til stadighed, større og større tilfredsstillelse. Det blev godt. Virkelig godt.

Da vi manglede fem-seks kubikmeter skjulesten, samt en mindre bunke gydegrus til den sidste og sjette banke, takkede vi af og i god Covid19-stil, stod vi og nød vores arbejde. Imens kiggede en natugle fra sin redekasse i nærheden på det mærkelige skue.

Jeg kunne godt tænke mig at være ”ugle-hvisker”, for den har nok tænkt sit. Tyve glade mænd og en enkelt kone havde denne formiddag og tidlige eftermiddag, gjort sig fortjent til både skulderklap og fremtidige fangster i Roskilde Fjord.

Henrik, der primært er UV-jæger, havde taget sin kone med, der ovenikøbet havde bagt kage og i øvrigt arbejdede præcis så hårdt som alle vi ”voksne” mænd.

De tiloversblevne sten og den sjette gydebanke, havde jeg truffet aftale med Roskilde Tekniske Skole fra Vilvorde om. Jeppe Lund og et slæng af elever ville nemlig gerne ”på ekskursion” og ville derfor gerne lægge både sten og grus i vandløbet. Det skulle de bestemt få lov til og den meningsfulde indsats, har jeg i dag, tirsdag talt med Jeppe om det færdige resultat. De blev næsten færdige.

Jeppe synes, det er super godt at kunne hjælpe med og samtidig give eleverne fra RTS Vilvorde, et meningsfyldt fagligt indhold. Det er det bestemt.

Vandet rislede fornøjeligt hen over gydebankerne, da vi var færdige og vandet var klaret op. Det så djævelsk godt ud.

Nu var der blot en enkelt lille ”leftovers”, og det er et halvt hundrede håndboldsten, der stadig ligger tilbage. Dem skal Pia Amaia Rangan fra Ørredpatruljen/Roskilde Oplevelseshavn lægge i vandløbet sammen med en flok 4. klasse-elever fra en nærliggende skole.

De håndboldstore skjulesten skal ligge ganske tilfældigt og vil være sjove at kaste i bækken for en flok elever. Det sker i denne uge, og så er vi ved at være i mål med dette fantastiske projekt med samarbejde fra nær og fjern.

Jeg har svært ved at få armene ned, når et projekt som dette afstedkommer så store ringe i vandet, -i både overført betydning og naturligvis også rent bogstaveligt.

I alt blev der lavet 6 gydebanker med 20½ tons gydegrus, og udlagt 15-16 m3 skjulesten med en samlet vægt af 40 tons. I alt ca. 60 tons sten og grus. Det skal nok skabe variation og allerede næste år vil jeg dukke op med elektroderne for at lave endnu en bestandsanalyse for at se, hvor stor effekt vores projekt har haft på ørredbestanden i det lille vandløb.

Jeg takker for et fantastisk samarbejde hele vejen rundt fra lodsejere, skoler, kommune og hver eneste af de tyve frivillige.

 

Bandeleder, Rune Hylby.

 

De største skjulesten ligger nu fint i kanten af Himmelev Bæk og sikrer både skjul og sikrer brinkerne. Det bliver spændende at følge i årene frem.
Kaffe-drikke-pause, hvor Uffe Clemmesen, formand for ROLK, sørgede for lidt sukker til de trætte muskler. Der var i øvrigt hjemmebag fra Henriks kone….., der efter sigende kun måtte komme med, hvis hun havde bagt kage til os.
Jeppe Lund fra Roskilde Tekniske Skole fra Vilvorde stillede med en flok elever og de havde en festlig formiddag, hvor de tog sig af både en gydebanke og en håndfuld kubikmeter skjulesten. Pragtfuldt, vi kan samarbejde om vores naturgenopretning.

 

 

 

Møn Session 2020 med deltagerloft

Møn Session 2020 skulle traditionen tro afholdes på Camp Møns Klint. Corona-situationen satte dog nogle begrænsninger på dette års session. Det betød blandt andet, at der blev sat et deltagerloft på 100 personer, og at alle som noget nyt skulle købe billet for at deltage. Billetterne blev revet væk på få døgn. Indtægterne fra billetsalget går ubeskåret til Grusbandens arbejde med at forbedre vandløbene på Møn.

Fredag – svære forhold for fiskeriet. 

Vi ankom fredag og var alle sultne efter at få fisk. Gerne store fisk. Jagten gik hurtigt ind på at finde noget vand med bølgetop og skum i håbet om, at den store fisk ville tage fluen. Og netop derfor var den valgte plads syd på øen, da forholdene der efter sigende var “giftige”. Vi var fem mand på strækket, og dette resulterede i en enkelt fisk. Ganske vist en pæn fisk tæt på halvmeteren.

Med fornyet gejst efter at have set en fisk blive landet, blev der fisket videre med store forhåbninger. Men timerne gik og skulle vise sig at blive resultatløse for os. Ingen fisk slog til resten af dagen. Der var dog andre, der landede flotte fisk i løbet af dagen, bla Mikkel Poppelhøj med en flot farvet fisk på 66 cm.

Vi havde booket en hytte på Camp Møns Klint til dette års session. Det er bekvemmeligt med sådan en hytte efter en lang dag i waders.

Bryghuset Møn bød som sædvanlig velkommen med gratis øl på teltpladsen. Der blev sagt hej til venner og bekendte, og aftenhyggen var skudt i gang.

På teltpladsen fandt vi Gydebanken. Et fænomen af stor betydning. Det er selvfølgelig den legendariske bar, som drengene fra Finfollowers hvert år får bygget op fra bunden. Og det er tydeligt, at der er lagt mange kræfter i dette projekt. Gin og tonic, sjusser og rigelige mængder øl flyver til en billig penge hen over disken i lind strøm. Alt dette foregik med plexiglas mellem gæster og bartender og med håndsprit, som man nemt kunne komme til.

Session’s camp-kok Joel stod som altid for maden over åben ild. Det skaber en fantastisk stemning med det store bål, som ud over at give hygge og varme bidrog til Joels velsmagende risotto. For kun 250 kr var der betalt for aftensmaden fredag og lørdag samt morgenmad lørdag og søndag.

Lørdag – udsigt til bedre havørredvejr

Ifølge vejrudsigten så det ud til, at vi om lørdagen ville få et lidt mere ustadigt vejr, hvilket selvfølgelig gav forventninger om et lidt bedre havørredfiskeri. Dette skulle vise sig at holde stik. Hen ad eftermiddagen gik der ikke længe, før de første meldinger om større fisk dukkede op på Instagram under #mønsession2020 og i forskellige Messenger-tråde. Blandt andet landede Keld Juul Michaelsen en flot havørred på 64 cm, lige inden regnen ramte Møn. Fisken gav senere på dagen Keld præmien for dette års flotteste fisk på Møn Session 2020.

På campingpladsen var der igen i år yogasession – dette år dog uden waders. Derudover blev der også afholdt den traditionelle binde-blinde-battle for at se, hvem der med bind for øjnene hurtigst kunne binde en flue efter eget valg. Som noget nyt blev der i år også introduceret en 360 kastekonkurrence, hvor graden af elegance i den 360 graders kropsrotation afgjorde vinderen.

Ved Ålebæk Strand havde folkene bag #PlasticInTheBasket arrangeret Plastic Run, hvor der blev indsamlet ikke mindre end 122 kg affald fra stranden. Heriblandt et 20 kg tungt køleskab! Tilbage på pladsen blev aftenens menu endnu en gang tilberedt og serveret af Joel, der var godt bakket op af køkkenholdet. Menuen denne aften stod blandt andet på lækre grillede fiskepølser fra Kødbyens Fiskeslagter. Aftenens musikalske underholdning blev stemningsfyldt leveret af bandet MØRK.

Tak for denne gang

På dette års Møn Session 2020 blev der på grund af de svære forhold fanget færre fisk end normalt, men det tydeliggjorde bare, at Session handler om meget mere end store flotte fisk. Det drejer sig nemlig mere om samværet samt hyggen på kysten og ved bålet med gode venner og bekendte.

Endnu en gang tusind tak til Frederik Laks Lorentzen og Gordon P. Henriksen og holdet bag for endnu en fantastisk Møn Session.

Tak for denne gang – vi ses igen til Møn Session 2021!

 

– Af Thomas Justiniano og Michael Christoffersen

Du kan give en kæmpe håndsrækning til Sejerøbugtens ørreder

Bregninge Å er blevet vanrøgtet igennem mange år, men er dog alligevel hjemsted for en mindre ørredbestand. Der bliver gydt i åen, men produktionen kunne være meget større til glæde for alle de lystfiskere, der har ”hjemmevand” i Sejerøbugten, hvor Bregninge Å har sit udløb.

Lodsejere, Kalundborg Kommune og ikke mindst Kalundborg Sportsfiskerforening og Den sjællandske Grusbande, har slået pjalterne sammen og forberedt et større restaureringsprojekt i Bregninge Å, der løber til Sejerøbugten ved Saltbæk Vig.

Det er mere end halvandet år siden, Tim Krarup Sørensen og jeg, var på sightseeing i Kalundborg-vandløbet, -Bregninge Å. Et mindre vandløb, der i tidens løb er blevet mishandlet, men som dog den dag i dag, er hjemsted for en lille bestand af ørreder.

Vi var rundt i det meste af åen for at kigge på strækninger, hvor det ville give mening at restaurere med gydegrus og skjulesten, -for det trænger Bregninge Å i høj grad til. Vi udpegede primært tre strækninger.

Projektstrækningen i vinteren 2019, hvor åen i den grad manglede skjul og gydegrus. Det råder vi bod på med dette projekt.

Den ene strækning var betydeligt større end de andre, og det var naturligvis også den strækning, der ville give den største effekt. Det vil sige den største produktion af ørreder, hvis forholdene var rigtige. Det havde vi da tænkt os at sikre med dette projekt, som jeg straks gik i gang med at beskrive. Tim sørgede derefter for at tale med lodsejere.

Vi var klar med både accept fra lodsejere og projektbeskrivelse i foråret 2019, men kunne af forunderlige årsager, desværre ikke nå at udføre projektet det sidste år, idet sagsbehandlingen trak ud. Sådan er det. Det er jo den slags force majeure, der gør, at livet ikke altid er lige let, men til gengæld fuld af spændende udfordringer.

Projektet blev godkendt, gudskelov, og vi står nu på tærsklen til at kunne udføre dette fantastiske projekt på en halv kilometer lang strækning af åen.

Der skal lægges i omegnen af 50 tons gydegrus i vandløbet og en stor stor håndfuld skjulesten. Det bliver fantastisk og netop samarbejdet og logistikken mellem Kalundborg Sportsfiskerforening og Den sjællandske Grusbande, har været overordentlig frugtbar. Således også, da jeg var i Bregninge Å for 14 dage siden for at lave et par bestandsanalyser af den lidt spinkle ørredbestand, der er på projektstrækningen lige nu, inden vi lægger grus ud.

En fin bækørred på 24 cm fangede vi under elektrofiskeri for fjorten dage siden på projektstrækningen. Det er den slags ørreder, der gør arbejdet i Grusbanden og den lokale forening fra Kalundborg lidt lettere, -skal vi sige det sådan?

Denne monitering er så forbandet vigtig, og jeg er fantastisk glad for Federation of Flyfishers Denmark for et års tid siden sponserede det meste af et elfiske-sæt til mig sammen med Danmarks Sportsfiskerforbund, der gav den ene elektrode. Nu kan jeg nemlig dokumentere effekten af vores anstrengelser.

I Bregninge Å var der på to stationer ganske spinkle bestande. Første station, midt på projektstrækningen, gav 19 ørreder pr. 100 m2 vandløbsbund, mens den anden station, -længst nede på projektstrækningen gav sølle 8 ørreder pr. 100 m2.

Det var dog opløftende, at den nederste station gav en bækørred på 24 cm. Det betyder nemlig, at der igennem en årrække har været tilstrækkeligt gode forhold til denne fisk, så den har overlevet både sommeren 2018 (hvor det jo igennem mere end en måned var tropevarmt i Danmark), og den har såmænd også overlevet både mejekurv og fiskehejre. Se! Det er en rigtig kriger, der klarer den slags.

Selve projektet, der skal udføres i næste weekend, kræver lidt folk til at rive gydegrus til rette, og til at lægge skjulestenene perfekt i det alt for brede vandløbsprofil. Gydegruset lægger Kalundborg Kommune i vandløbet et par dage før vi dukker op, og skjulestenene har vi fået af én af lodsejerne og de ligger allerede i ”brinken af vandløbet” og skal blot ”graves frem”. Det bliver med andre ord et rimeligt overkommeligt projekt, hvor vi (forhåbentlig) blot skal finpudse strækningen.

Jeg skylder måske blot lige at nævne, at gydegruset er betalt af ”Gruspuljen” og vi er naturligvis lykkelige for det fine samarbejde med Kalundborg Kommune og de lokale lodsejere, der begejstret har bidraget med både sten og stor entusiasme for gennemførelse af projektet. Uden denne støtte, kunne vi jo ikke udrette noget. Det kan vi, og det kan vi også i Bregninge Å.

Men vi har brug for hjælp til at gøre arbejdet godt og gøre det overkommeligt. Sandt at sige er der jo analogi mellem antallet af deltagere og bredden af smilene om munden. Jo flere deltagere, jo bredere smil.

Vi mødes ved P-pladsen, Bregninge Grill, Kalundborgvej 65, 4470 Svebølle, hvorefter vi i fællesskab går ned til strækningen af åen.

Det er lørdag den 26. september, og vi mødes klokken 10.10.

Du kan melde dig til projektet ved at skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj.

Derudover må du gerne tage lidt haveredskaber med, -rive, skovl og meget gerne en trillebør.

Det er vigtigt, du melder dig til, idet Kalundborg Sportsfiskerforening og Grusbanden vil sørge for drikkevarer i dagens anledning.

 

Bandeleder, Rune Hylby.

Lystfiskeriets Dag ved bredden af Susåen

Lige midt i storbyens mylder og travlhed, skærer Susåen sig vej gennem Næstved. Åen løber som en lang og mægtig livgivende kilde, og er hjemsted for et varieret dyreliv, heriblandt også en mangfoldighed af forskellige fiskearter. Med andre ord, så finder man næppe nogen bedre platform til afholdelse af Lystfiskeriets Dag, end netop her. Fishing Zealand, Næstved Kommune og Sportsfiskerforeningen Fladså havde i fællesskab planlagt dagen, som samtidig er et nationalt initiativ under Danmarks Sportsfiskerforbund. Lystfiskeriets Dag er både en hyldest og iscenesættelse af selve lystfiskeriet, men dagen er også en åben invitation til alle interesserede, som har lyst til at stifte et praktisk bekendtskab med lystfiskeriet.

Masser af plads ved den fritlagte Suså til de mange gæster

Ved den fritlagte del af Susåen, blev der hurtigt rift om de klargjorte stænger da klokken slog 10. Herefter fordelte gæsterne sig hurtigt over en strækning på et par 100 meter, så der var god plads til alle – både af hensyn til håndtering af fiskegrejet, men naturligvis også hensyn til Covid-19. Mellem de mange gæster, var der travlhed at spore for alle de frivillige medlemmer af Fladså Sportsfiskerforening, som havde valgt at bruge dagen på at hjælpe alle, der lagde vejen forbi Susåen. Foreningen er netop ved at føre nye kræfter ind i juniorarbejdet, så dagens arrangement, var naturligvis en oplagt mulighed for at gøre opmærksom på de nye initiativer.

Smilet er stort, når tålmodigheden bliver belønnet!

Efter ganske kort tid lykkedes det de første skrappe børn og unge at få bid. Majs, maddiker og orm var på menuen og lokkede blandt andet skaller, aborrer og løjer til hug. Fiskene blev herefter sat ud i et plastikakvarium, som samtidig fungerede som formidlingsstation, mens der blev fortalt om fiskenes biologi og adfærd i det hele taget. Akvariet var en sand magnet på de unge lystfiskere! Samtidig leverede akvariets midlertidige indbyggere lidt ekstra tålmodighed til dem, der ikke lige havde fanget noget med det samme.

Engagerede og dygtige medlemmer fra Fladså Sportsfiskerforening fortæller om Susåens fiskeliv

Næstved Kommune var også repræsenteret med et par medarbejdere på dagen, der både hjalp til under fiskeriet, men var samtidig også værter ved et par forfriskninger og kage til både børn og forældre. Der var såmænd også brug for alle hjælpende hænder, da der har været 80-100 fiskende gæster forbi Lystfiskeriets Dag i løbet af de timer, som arrangementet varede. TV2ØST lagde også vejen forbi arrangementet, hvilket kan ses i et kort indslag her.

En enkelt ål blandede sig i fangsterne. Fisken var en interessant overraskelse og samtidig en stærk oplevelse for den unge fanger, der lige skulle have lidt hjælp under “fangstforevigelsen” inden ålen blev genudsat.

 

 

Bredt samarbejde om Ellebækken i Næstved, hvor du kan deltage

Opstrøms for Skovallé føles det nærmest som om, åløbet rutsjer ned ad bakke. Det gør det næsten også med et fald på godt 3 promille. Her skal der etableres tre gydebanker til glæde for ørredbestanden.

700 meter af Ellebækken, der løber til Susåen i Næstved Kommune skal restaureres torsdag den 24. september. Det sker i et større samarbejde mellem Sportsfiskerforeningen Fladså, Den sjællandske Grusbande og Næstved Kommune.

Udover de tre primære parter, er også den lokale grundejerforening, og ikke mindst en 7. klasse fra Ellebækskolen, afd. Kalbyris med i kredsen af aktører.

På delstrækning 2, just nedstrøms for Skovallé vil jeg sammen med elever fra Ellebækskolen afdeling Kalbyris foretage en bestandsanalyse ved hjælp af elektrofiskeri. Det bliver en eftermiddag for elever fyldt med spænding (220 volt…. ).

Selve projektet tog sin spæde form i begyndelsen af 2020, hvor Jacob Hald fra Næstved Kommunes natur og miljøafdeling og jeg, talte sammen om projekter i almindelighed i Næstved Kommune. Vi var bl.a. ude ved Ellebækken for at kigge på mulige restaureringsprojekter, og da jeg i forvejen kendte lidt til vandløbet qua Verdensklassens indsats for år tilbage, hvor vi i samarbejde med en klasse primært bestående af syriske flygtninge, fik kastet skjulesten i vandløbet, lå det lige til højrebenet at forbedre dette vandløb yderligere.

Jacob havde i forvejen en rå skitse liggende for et projekt, og da vi drøftede muligheden for et større samarbejde, tog jeg over og lavede det endelige detailprojekt.

Derefter var der møde med forpagter, idet Næstved Kommune som ejer af store dele af strækningen, forpagter jorden ud til Erik.

Erik er født og opvokset i området og er derfor en meget vigtig ”spiller” i den sammenhæng. Erik er som alle andre landmænd, vant til at have fingrene godt plantet i mulden, og en uvurderlig kilde til ”de gode historier”, og Erik og jeg havde en lang snak langs Ellebækken og muntrede os med små finurligheder.

Siden kom Sportsfiskerforeningen Fladså med i projektet og jeg er helt vild glad for dette samarbejde med de gæve folk fra foreningen. Det var jo blandt andet Fladså-foreningen, der ydede førstehjælp midt under den værste tørke for en måneds tid siden og fik flyttet en masse små ørreder fra den nærmest udtørrede Rønnebæk.

Visse dele af Ellebækken ser egentlig okay ud. Der er dog en del sandvandring. Netop denne sandvandring har Næstved Kommune minimeret ved at udvide et eksisterende sandfang på strækningen. Det håber vi har effekt på sedimenttransporten.

Udover Sportsfiskerforeningen Fladså deltager også den lokale grundejerforening, ”Skovkanten”, idet en lille strækning af åen, løber langs villakvarteret lige syd for projektstrækningen.

Jacob og jeg var også meget enige om, at unge mennesker fortjener at få lov til at prøve kræfter med naturen i al dens vælde, og derfor lå det lige for at inddrage den lokale skole, Ellebækskolen, afdeling Kalbyris i projektet.

Jeg indledte den første kontakt, men strandede midt i Corona-tiden med nedlukning og hvad der hører til dette. Det var ikke nemt. Så sprang Anne Bach Nielsen, der sidder i Center for dagtilbud og skole i Næstved Kommune, til. Hun har de rette kontakter og den nære relation til skolerne, og .……-vupti, så var der en fin kontakt til Ellebækskolen, hvor jeg så efterfølgende har truffet aftale om samarbejde med Tove Møller Nielsen, der har en 7. klasse med 24 elever.

Denne klasse får nu mulighed for at få et helt andet og mere nuanceret natursyn, og skal i første omgang være med til at lave et par bestandsanalyser i Ellebækken allerede torsdag i næste uge. Det glæder jeg mig til, og med tilsagn fra Fiskerikontrollen, der også gerne vil deltage i denne monitering, skal det nok blive en eftermiddag fyldt med ”spænding”. Sagen er den, at jo flere hænder, der er med i Grusbandens projekter, des større bliver meningen og tilfredsstillelsen med det hele. Det handler om berøringsflader, og jeg er en ”røre-mand”. I bogstaveligste forstand.

Selve projektet, der skal udføres torsdag den 24. september, går i al sin enkelhed ud på at lave 9 gydebanker på den 700 meter lange projektstrækning. Det svarer til knapt 24 tons gydegrus, som bliver lagt i åen inden projektet løber af stablen. Vi skal altså blot rette det til. Derudover skal vi lægge en flok skjulesten i vandløbet således, at den spæde ørredyngel, også har skjulesteder når de kommer frem fra gydebankerne. Det bliver sjovt, det bliver hyggeligt.

Vi håber naturligvis, projektet vil løfte ikke blot Ellebækken og sikre ”god økologisk tilstand”, men også, at projektet kan give alle en god fornemmelse af at gøre noget og gøre noget sammen. Derfor håber vi også på, at pressen har lyst til at dække det fine samarbejde og det fine projekt.

Vi begynder på projektdagen, -torsdag den 24. september, klokken 12.12 ved Skovallé, just der, hvor åen krydser vejen. -Og du kan naturligvis også melde dig til.

Du skal skrive en sms til bandeleder, Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til adressen: runehylby@gmail.com.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Du skal medbringe støvler, skridtstøvler og i øvrigt fornuftigt tøj, samt diverse haveredskaber til at rive gydegrus, trillebør og hvad du ellers har af værktøj til Grusbande-arbejde.

Det er vigtigt, du melder dig til for vi vil sørge for basser og drikkevarer for ”uden mad og drikke”……!

 

Bandeleder, Rune Hylby.