Kategorier

Bloggere

28 foreninger deltager i projekt Smoltvagt 2024

Der er igen i år bred opbakning fra udsætningsforeningerne til projekt Smoltvagt. Alle foreninger, der var med i 2023 og som igen i år sætter fisk ud, deltager her i 2024. Projekt Smoltvagt har talt med Per Fischer, der står for udsætningerne i Hvidovre Sports- og Lystfisker Forening om, hvorfor de igen er med.

Er du en af dem, der elsker kystfiskeriet langs de fynske og sjællandske kyster, får du igen i år muligheden for at gøre en forskel til gavn for havørredbestanden og dermed dit eget fiskeri. 21 fynske foreninger, under Vandpleje Fyn, og 6 sjællandske foreninger er nemlig igen i år med i projekt Smoltvagt. Og som noget nyt deltager også Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegn.

Desværre er der i år ingen jyske foreninger med, da flere har været ramt af, at de ikke kunne finde klækkerier, der kunne producere smolt til årets udsætninger. Også i Odsherred Sportsfiskerforening sætter de ikke fisk ud i 2024.

– Det er selvfølgelig ærgerligt, men vi er glade for, at alle de foreninger, der igen i år sætter fisk ud, er med i projektet og at der endda er kommet en ny til. Det viser, at der også her i projektets andet år er bred opbakning blandt udsætningsforeningerne, siger Søren Knabe, projektkoordinator for Smoltvagt.

Stor succes i Hvidovre

En af de foreninger, der på rekordtid fik fuldt booket sit Smoltvagt-skema sidste år, er Hvidovre Sports- og Lystfisker Forening. En forening, der først for nyligt er begyndt at arbejde målrettet med udsætning af havørreder.

– Vi var egentlig bare to gode fiskevenner, mig og Christian Balle, der gerne ville gøre en forskel og prøve at styrke fiskeriet omkring København i en tid, hvor rigtig meget fiskeri er blevet kraftigt reguleret. Derfor undersøgte vi muligheden for at sætte havørreder ud ved udmundingen af Harrestrup Å. I starten var der ikke mange, der troede på projektet, men vi fik hurtigt fundet midler gennem funding hos de lokale grejhandlere, grossister og en masse andre interessenter. Opbakningen var enorm, fortæller Per Fischer, der er initiativtager til udsætningerne ved Harrestrup Å i det sydlige København.

Det krævede dog ikke kun økonomi at få projektet til at flyve og få sat de første fisk ud i foråret 2022.

– Vi havde en rigtig god dialog med DTU Aqua, som gjorde det klart, at der var en række krav, som skal opfyldes, når man arbejder med udsætninger. Blandt andet, at vi skulle sætte lokale fisk ud – og da der ikke er en naturlig produktion i Harrestrup Å, måtte vi finde nogle fisk, der var så lokale som muligt. Her fik vi blandt andet hjælp fra Køge Sportsfiskerforening, så det lykkedes at få afkom fra fisk fra Vedskølle Å, Køge Å og Tryggevælde Å, forklarer Per Fischer.

Arbejdet endte med, at der i 2022 blev sat 20.000 havørredsmolt ud ved mundingen af Harrestrup Å i regi af Hvidovres Sports- og Lystfisker Forening, hvor Christian Balle er formand.

Smoltvagter, nøglefiskere og vandløbsgenopretning

Per Fischer og Christian Balle var ikke i tvivl om, at udsætningerne skulle fortsætte i 2023 – og fik igen på rekordtid fundet penge til indkøb og udsætning af yderligere 20.000 havørreder. Men de havde også et ønske om at gøre udsætningerne så effektive som muligt.

– Da muligheden for at blive en del af projekt Smoltvagt bød sig, var vi selvfølgelig klar på at blive en del af det. Vi ønskede at sikre, at så stor en del af de udsætninger, vi laver, overlever. Og vi kunne tydeligt se fra udsætningen af smolt i 2022, at fiskene stod i å-mundingen i 3-4 dage for at smoltificere, inden de for alvor smuttede til havs. Her er de selvfølgelig udsatte for at blive ædt. Egentlig oplevede vi ikke, at der var så mange skarver, men smoltene er alligevel sårbare på dette tidspunkt – så kunne vi begrænse eller helt forhindre tilstedeværelsen af skarver, men især også fiskehejrer og måger, som der er en del af, så ville det jo være fantastisk, fortæller Per Fischer og fortsætter:

– Vi fik formidlet muligheden for at tage en smoltvagt på klubbens hjemmeside – og på den lokale Facebook-gruppe – og fik lynhurtigt besat alle vagterne. Det var fedt at se, at alle mulige deltog – ikke kun klubbens medlemmer. På den måde fik vi både beskyttet vores investering i udsætningerne, men også skabt opmærksomhed om klubben og arbejdet for et bedre fiskeri i hovedstadsområdet, siger Per Fischer.

Men det var ikke kun projekt Smoltvagt, som de to ihærdige lystfiskere fik koblet på udsætningerne.

– Sammen med DTU Aqua blev vi i 2023 enige om et forsøg, hvor vi fik 8.000 havørreder fra en stamme og 8.000 fra en anden stamme, med henblik på at undersøge overlevelsesraten på de to forskellige stammer. De 16.000 ørredsmolt var betalt af Fisketegnsmidlerne og blev alle sammen fedtfinneklippet. Nu er vi så ved at samle et hold af nøglefiskere, der, når de fanger en fedtfinneklippet ørred, skal tage vævsprøver fra bugfinnen på fiskene, forklarer Per Fischer og fortsætter:

– I år planlægger vi igen at sætte 20.000 ørredsmolt ud selv, samt yderligere 8.000 fedtfinneklippede smolt finansieret af Fisketegnsmidlerne, siger Per Fischer.

Han forventer, at der ligesom sidst bliver rift om smoltvagterne.

– Vi fornemmer, at der lokalt er stor begejstring og opbakning til det her arbejde med at skabe et bedre lystfiskeri i hovedstadsområdet, og vi kan også kun bekræfte, at der faktisk bliver fanget mange flere havørreder nu. Så jeg regner stærkt med, at vi får fuld plade, når det her i midten af marts bliver muligt at booke en smoltvagt via appen, siger Per Fischer og slutter af med mere spændende nyt om fremtiden:

– Drømmen er jo, at vi får gjort Harrestrup Å til et godt gydevandløb for havørrederne, så der kan komme en reproducerende bestand nærmest midt inde i byen. Det er vi allerede i indledende dialog med vores naboforening Fiskeklub København om, så vi forhåbentlig i fællesskab kan gøre det til virkelighed, slutter Per Fischer.

Du kan læse meget mere om proejkt Smoltvagt her www.sportsfiskeren.dk/smoltvagt.

Husk at downloade appen via Google Play eller App Store  – og book din vagt, når der åbnes for tilmelding om en uges tid.

Fakta – 28 foreninger deltager i Smoltvagt 2024

Sjælland

  • Esrum Ålaug
  • Halleby Å Sammenslutningen
  • Hvidovre Sports- og Lystfisker Forening
  • Lystfiskeriforeningen for Nykøbing-F. og Omegn
  • Sydsjællands Ørredfond
  • UFV 95
  • Ølsted og Frederiksværk Sportsfiskerforening

Fyn (Vandpleje Fyn)

  • Assens og Omegns Sportsfiskerforening
  • Dalum Lystfiskerforening
  • Faaborg Sportsfiskerklub
  • Fiskebanden Lejfi
  • Fiskeklubben Nordfyn
  • Fiskelauget af 1970
  • Fluefiskeklubben DHK
  • Fynske Lystfiskere
  • Lystfiskerforeningen af 1926
  • Morud Lystfiskerforening
  • Munkebo Lystfisker Forening
  • Nyborg Sportsfiskerforening
  • Odense Sportsfisker Klub
  • Sportsfiskeren Langeland
  • Sportsfiskerforeningen Snøren
  • Sportsfiskerklubben Fynsværket
  • Svendborg Sportsfiskerforening
  • Tommerup Lystfiskerforening
  • Ullerslev Lystfiskerklub
  • Vends Sportsfiskerforening
  • Ærø Sportsfiskerforening

Put i Påsken 2024

Så er der igen i år rigtig gode muligheder for at give børn og unge nogle herlige påskeoplevelser med lystfiskeri. Roskilde Kommune, Ørsted Ørredvand og Fishing Zealand inviterer nemlig til endnu en omgang “Put i Påsken”.

Initiativet “Put i Påsken”, er som navnet antyder, et arrangement, som tager afsæt i de oplevelser, som findes omkring lystfiskeriet ved en Put & Take sø. Dét er netop, hvad der sker i Ørsted Ørredvand – mandag den 1. april 2024 fra kl. 10:00 til kl. 14:00, hvor der udsættes flotte og fangstklare ørreder til arrangementet. Det betyder derfor, at der er gode muligheder for selv at fange en ørred, der efterfølgende kan nydes til påskefrokosten.

“Put i Påsken” er en unik mulighed for, at børn og unge kan stifte bekendtskab med lystfiskeriets verden. Til fisketuren er der endvidere kompetent instruktion og vejledning til alle, der har brug for hjælp til at håndtere en fiskestang.

Fishing Zealand stiller guider til rådighed, så du kan få det bedste afsæt til at fange en påskeørred. Har du ikke en fiskestang? Så er det ingen hindring for at deltage. Fishing Zealand medbringer nemlig alt det nødvendige fiskeudstyr til rådighed denne dag.

Børn til og med 12 år fisker gratis i tidsrummet kl. 10:00 til kl. 14:00 og må hjemtage én ørred. Øvrige fiskeglade deltagere og familiemedlemmer er naturligvis velkomne til at fiske med – ved indløsning af fiskekort – hvortil der ydes rabat på 10% i forbindelse med arrangementet.

Arrangementet kræver tilmelding, idet der er begrænset plads omkring søen.

Der er plads til 25 fiskere. Tilmelding til Ørsted Ørredvand på mail til Fishing Zealand guide, Mikael Tange, på tange@fishingzealand.dk (først til mølle princippet).

Læs mere om Ørsted Ørredvand her: https://fisk-golf.dk/da/fiskeso

Ørsted Ørredvand ligger i Roskilde Kommune på adressen Åbakkevej 13, 4130 Viby Sj.

Pilotundersøgelse skal vurdere effekten af smoltvagterne

Giver det overhovedet mening at bortskræmme skarver fra å-mundingerne, når der sættes ørredsmolt ud? Meget tyder på det, men nu vil DTU Aqua undersøge sagen gennem en pilotundersøgelse i forbindelse med årets projekt Smoltvagt.

Skarven er som regel på pletten, når der hvert forår sættes i omegnen af 750.000 – 1 million ørredsmolt ud ved udmundingerne af de danske vandløb. Ørrederne bliver derfor ufrivilligt til en lækker tag-selv-buffet, og effekten af udsætningerne bliver tilsvarende mindre.

De små ørredsmolt er særligt sårbare i de første dage efter udsætningen, hvor de typisk klumper sig sammen på korte strækninger i vandløbene, inden de trækker ud i havet for at vokse sig store. Og tidligere undersøgelser, foretaget af seniorforsker ved DTU Aqua, Niels Jepsen, har da også vist, at overlevelsen af smolt er markant lavere, hvis fiskene sættes ud i mundingen af et vandløb fremfor at blive sat ud spredt langs kysten.

Faktisk viser DTU Aquas undersøgelse, at overlevelsen er op mod 40% højere, når smoltene sættes ud på kysten fremfor i åen.

– Da vi sidst undersøgte, om der var fordel i at sætte smolt ud i å-mundingerne, fandt vi, at uanset om fiskene blev udsat morgen eller aften, samlet eller spredt, blev en betydelig del ædt af skarver. Blev fiskene derimod spredt ud på kysten, var andelen ædt af skarv mindre. Der var altså tegn på, at der var en ekstra stor dødelighed ved at blive udsat i å-mundingen uden nogen beskyttelse mod skarv, siger Niels Jepsen.

De nuværende regler for udsætninger er dog klare: Ørredsmoltene skal sættes ud i vandløbene, så man undgår, at de strejfer til andre vandløb, når de er blevet gydemodne. Det er derfor ikke en mulighed at ændre udsætningspraksissen.

Og her kommer projekt Smoltvagt ind i billedet. Som tidligere beskrevet er formålet netop at passe på de sårbare smolt i de kritiske dage efter udsætningerne, så de kan trække til havs og i højere grad undgå skarvens næb. Men har smoltvagterne så i praksis den ønskede effekt? Det skal der nu findes svar på.

– Vi ønsker selvfølgelig at vide, om den store indsats rent faktisk medfører, at flere udsatte smolt overlever og bliver store på kysten. Formålet med årets pilotundersøgelse er at vurdere, om flere smolt undgår at blive ædt af skarv i de første 7-8 måneder, når der er smoltvagter ved udsætningsstedet. Vi vil PIT-mærke 500 smolt og udsætte dem i Syltemade Å, helt lige som vi gjorde i 2020. Derefter vil vi skanne skarvkolonien i Brændegårds sø til vinter – og dermed se hvor mange PIT-mærker, der bliver fundet, og sammenligne med antallet fra 2020, forklarer Niels Jepsen.

Han tror på, at det kommende forsøg kan give en indikation af effekten af smoltvagterne, som så forhåbentlig senere kan følges op af et mere omfattende studie.

– Jeg håber, at vi kan se et tydeligt billede af, at andelen af PIT-mærker, vi finder i skarvkolonien, er tættere på de laveste tal end på de højeste tal fra 2020. Altså at vi nærmer os en dødelighed, der er tættere på de kystudsatte smolt end de å-udsatte smolt fra 2020. Hvis det sker, er det en god indikation på, at smoltvagterne gør en positiv forskel. Vi satser så på at skaffe midler til en mere omfattende undersøgelse, hvor vi sammenligner to udsætninger, en med smoltvagter og en uden smoltvagter, slutter Niels Jepsen.

Vil du vide mere om skarvens indvirkning på danske ferskvandsbestande, kan du læse mere i denne rapport.

I Fishing Zealand sætter vi stor pris på, at denne undersøgelse bliver koblet til årets smoltvagt-projekt.

Prøv forårsfiskeriet på Falster efter de blanke havørreder

Guldborgsund Kommune og Fishing Zealand inviterer til en gratis kysttur på Falsters østkyst efter de flotte blanke havørreder, som Falster er så kendt for her om foråret.

Foråret er for mange lystfiskere topsæson på kysten – og med god grund. Dagene bliver længere, solen begynder at få mere magt, og vandtemperaturen stiger – alt sammen noget som får havørredens byttedyr til at røre på sig. Det er netop om foråret, der er en rigtig god chance for at overliste en flot blank havørred på kysten.

Lørdag d. 6. april fra kl. 10.00 til kl. 15.30 vil der være mulighed for at prøve kræfter med havørredfiskeriet i waders fra kysten. Vi mødes ved grusparkeringspladsen for enden af Tunderup Strandvej ved feriekolonien (Tunderup Strandvej 36, 4800 Nykøbing F.).

Her vil guider fra Fishing Zealand stå klar og introducere de fremmødte om, hvordan man bedst overlister en havørred, hvad enten man fisker med spin, flue eller bombarda. Hvis du ikke selv har fiskegrej, så medbringer vi lånegrej og waders. Det kan være en kold fornøjelse, så husk godt med varmt tøj samt mad og drikke.

I løbet af dagen byder vi på bålkaffe – så udover fiskegrej, husk at medbringe en kaffekop.

Dagen arrangeres også i samarbejde med Guldborgsund Lystfiskerforening samt Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegn.

Det er påkrævet at have fisketegn for at deltage, med mindre du er under 18 år eller over pensionsalderen. Du kan læse mere om fisketegn og erhverve et hér: www.fisketegn.dk

Arrangementet er ganske gratis at deltage i – og tilmelding foregår ved at sende en mail til Mikael Tange på: tange@fishingzealand.dk

Skulle vejret gøre fiskeri på østkysten helt umuligt, kan lokaliteten flyttes. Derfor er det en god idé at tilmelde dig, så vi kan få fat i dig på mail.

Fishing Zealand indbyder til temaaften om Isefjordens havørreder.

Foto: Anders Nicander.

AFTENEN ER UDSOLGT!

Hvis du interesserer dig for Isefjordens havørreder enten som lystfisker, naturforvalter eller som naturinteresseret i almindelighed – så er det med at sætte kryds i kalenderen den 20. marts. Her inviterer Fishing Zealand og Frederikssund Kommune i samarbejde med Skibby Idrætsklub til en aften, hvor vi vil fordybe os i havørrederne og tage temperaturen på fiskeriet. Aftenen vil byde på den seneste viden om havørredbestandene, hvordan det ser ud for fremtiden, og hvad vi kan gøre for yderligere at hjælpe bestandene med tiltag såsom vandløbsrestaureringer og lign.

Temaaftenen afholdes den 20. marts 2024 kl. 18.45 – 22.15 i Skibby Fritidscenter, Nyvej 7B, 4050 Skibby i gymnastiksalen.

Aftenens program:

Kl. 18.45 Velkomst ved Niels Lagergaard, Fishing Zealand

Kl. 18.55-19.25 Hvor kommer Isefjordens havørreder fra, hvordan går det og hvilke er perspektiverne? Hvad

skal der til for at få større bestande? ved Biolog Peter W. Henriksen, Limno Consult/Fishing Zealand.

Pause (10 minutter).

Kl. 19.35- 20.05 Mere end 1000 tons sten og gydegrus i vandløbene omkring Isefjorden – Grusbandens arbejde og resultater i de lokale vandløb ved Rune Hylby, bandeleder i Grusbanden.

Pause med kaffe & kage (30 minutter).

Kl. 20.35-21.10 Fiskeplejen på Sjælland. Oplæg med udgangspunkt i nye bestandsanalyser fra 2023, Isefjordsundersøgelsen og potentialet i de lokale vandløb ved Fiskeplejekonsulent Bjarke Dehli, DTU Aqua.

Pause (10 minutter).

Kl. 21.20 Det lokale frivillige arbejde med vandløbspleje og udsætninger ved Kalle Ludvigsen, Odsherred Sportsfiskerforening.

Kl. 21.40 Hvordan går det med havørredbestandene i Isefjorden set med lystfisker-briller ved Lars Juel Hansen, ivrig lystfisker og medlem af Tuse Å’s Ørredsammenslutning.

Kl. 22.00 Afrunding og tak for i aften.

 

Arrangementet er gratis, dog kræver det tilmelding på mail til (da arrangementet er udsolgt, har vi fjernet mailadressen). Der er plads til 60 personer – så skynd dig at melde dig til.

Der sælges kaffe, kage, øl og vand i løbet af aftenen af Skibby Idrætsklub. Aftenen er arrangeret i samarbejde med Frederikssund Kommune og Skibby Idrætsklub.

Vel mødt,

Foto: Frederik Lorentzen