Kategorier

Bloggere

Fishing Zealand inviterer traditionen tro børn på gratis P&T fiskeri i Påsken

put-i-pa%cc%8asken

Fishing Zealand inviterer i samarbejde med Iglekær Put & Take, Kaldredgård Put & Take og Ørsted Fisk & Golf børn på gratis fisketur i påsken. Vi stiller alt lige fra fiskevand, fiskegrej og fiskeguider gratis til rådighed.

pige-med-fiskDet er nu fjerde år, vi arrangerer gratis put & take-fiskeri for børn i påsken. Det er dejligt, at vi kan holde fast i denne påske-tradition. Det er super, at vi i samarbejde med put & take-søerne kan få en masse børn med ud på fisketur og på den måde præsentere dem og deres familier for en hobby, som indeholder naturoplevelser og masser af frisk luft.

De tre søer, der lægger gratis fiskevand til rådighed for børnene, er; Kaldredgård Put & Take og Iglekær Put & Take og Ørsted Fisk & Golf. Udover at tre søer giver mulighed for at en masse børn kan komme på fisketur, så ligger søerne også geografisk spredt, hvilket igen giver flere mulighed for at komme på fisketur. Abu Garcia og OGP har doneret fiskegrej til Fishing Zealands børne- og ungearbejde, så selv børn uden fiskegrej har mulighed for at deltage i disse arrangementer.

Tilbuddet gælder for børn op til 12 år. Det eneste, der kræves, er, at man tilmelder sig og er ledsaget af en voksen (ønsker den voksne at fiske, skal der naturligvis indløses fiskekort).

Op til påske sætter alle tre søer fisk ud, så der er gode chancer for fangst!

Fishing Zealand stiller ved hver af søerne med alt fiskegrej og certificeret fiskeguide og instruktører, der vil hjælpe og instruere børnene i at fiske. Der vil derfor være rig mulighed for at fange lidt tips og tricks i forhold til Put & Take fiskeri – og fiskeri generelt.

Disse dage med gratis fiskeri i Put & Take søerne giver børnene en rigtig god mulighed for at komme ud og fiske og prøve kræfter med en hobby, der foregår i naturen og byder på lidt aktion og frisk luft.

Der er som de andre år et loft på 30 børn til hvert arrangement, så tøv endelig ikke for længe med tilmeldingen. Tilmelding skal gøres via bookning hos fishtrip.dk.

 

Her er de tre arrangementer du kan vælge imellem:

  • Torsdag den 13. april 2017, kl 10-13 byder Kaldredgård Put & Take og Fishing Zealand Guiden Claus Eklundh Christensen på gratis fiskeri.

Tilmelding til denne dag skal ske på: https://www.fishtrip.dk/arrangementer/fz-kaldredgaardens-putandtake-2017

  • Lørdag dag den 15. april 2017, kl 10 -13 byder Iglekær Put & Take og Fishing Zealand Guiden Tue Blaxekjær på gratis fiskeri.

Tilmelding til denne dag skal ske på: https://www.fishtrip.dk/arrangementer/fz-iglekær-putandtake-2017

  • Mandag den 17. april 2017, kl 10-13 byder Ørsted Fisk & Golf og Fishing Zealand Guiden Keld Juul Michaelsen på gratis fiskeri.

Tilmelding til denne dag skal ske på: https://www.fishtrip.dk/arrangementer/fz-ørsted-putandtake-2017

 

Vi ses ved søen

Tue, Keld & Claus

Fishing Zealand Guider

 

Klip en hæl, tå, eller bedre endnu, -en fedtfinne.

fedtfinne_liForleden dag talte jeg med Kaj Larsen, der er vandplejeformand i Ølsted-Frederiksværk Sportsfiskerforening. Det gør jeg tit, for Kaj er én af ildsjælene, der ofte har fingrene i ”miljø-bolledejen”. Det har han også i forbindelse med et projekt, DTU Aqua og Peter Geertz-Hansen er i gang med. Projektet er EU-støttet og går under betegnelsen, ”Nordsø-projektet”, der i meget korte træk handler om at kortlægge de danske havørredbestande genetisk, for på den måde at kunne vurdere de enkelte individers geografiske oprindelse.

DTU Aqua har udpeget en lille håndfuld særligt interessante områder; Bornholm, Stevns, Møn og Nordsjælland, idet man formoder, at fiskene her er af meget forskellig oprindelse. Oplysningerne fra undersøgelsen kan bruges til at give et mere detaljeret billede af havørredernes ophav og trækruter, og på længere sigt give os et værktøj til at sikre et forbedret fiskeri.

Peter Geertz-Hansen fra DTU Aqua skriver: -eksempelvis kunne en stor del af fangsterne på Nordsjælland vise sig at stamme fra østjydske vandløb, -eller svenske, og måske kun i mindre grad fra de lokale vandløb/udsætninger!!! DTU Aqua har derfor brug for vævsprøver og skæl fra mindst 50 havørreder fanget af lystfiskere på strækningen fra Hundested til Helsingør.

Det er netop her, Kaj Larsen endnu engang tager ”miljø-kasketten” på, idet Kaj har lovet at indsamle vævsprøver og skæl fra havørreder fanget netop på Nordkysten. Men, men, -du kan være med til at gøre en stor videnskabelig forskel ved at hjælpe Kaj med at fange havørrederne. Der er blot to ting, du skal huske:

Det ene er, at fisken skal være over mindstemålet, og den anden er, at fisken skal hjemtages. Så klipper du fedtfinnen af med en saks, og tager 10-15 skæl samtidig. Skællene skal tages fra området mellem rygfinne og sidelinien, og det gøres nemmest med en pincet. Skæl og fedtfinne lægges i en kuvert, hvorpå du skriver dato, længde, vægt, fangststed og navn. Kuverten lægges i en plastpose og derefter i fryseren. Så ringer du, eller skriver en sms til Kaj Larsen på telefon: 5054 6064, hvorefter I aftaler hvordan og hvornår, Kaj henter prøven. Enkelt, men ualmindelig vigtigt for vores kendskab til- og forståelse af havørredbestandene og deres oprindelse, samt trækruter.

Jeg er helt på linie med Kaj, der fortæller mig, at han er nysgerrig for at få at vide, om det kæmpestore frivillige arbejde, der foregår i FZ-kommunerne Halsnæs, Gribskov og Helsingør af folkene fra Ølsted-Frederiksværk, Helsinge og Omegn og Esrum Å-foreningerne, nu også danner grundlaget for det fine fiskeri på Nordkysten mellem Hundested og Helsingør.

Scenariet er naturligvis, om fiskene rent faktisk bliver i området og giver et kontant proportionalt afkast for den store indsats, foreningerne i mange år har ydet ved at forbedre vandløbene i de tre kommuner, samt sikret udsætningerne gennem Fiskeplejen. Eller om fiskene blot svømmer andetsteds for at mingle med fisk fra Sverige, Isefjorden eller Jylland.

Måske forholder det sig lige omvendt, at fiskene fra netop de områder, -Sverige, Jylland etc. trækker til Nordkysten og netop dér mingler med hinanden.

Du kan læse mere om undersøgelsen her:

Det bliver spændende at følge undersøgelsen, og kun ved din hjælp, kan vi blive klogere på havørredernes ”voksenliv” langs de sjællandske kyster, -fang en ørred, klip fedtfinnen af den og ring til Kaj Larsen!

Bandeleder, Rune Hylby.

Randzonerne er på plads og vin er vel modtaget

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rune Hylby overrækker vin til Niels Ebbe Hansen på vegne af Tuse Å’s Ørredsammenslutning og Super Brugsen i Tølløse som tak for uopdyrkede randzoner.

I efteråret indgik Super Brugsen i Tølløse og Tuse Å’s Ørredsammenslutning (TØS) et samarbejde for at belønne de landmænd i lokalområdet, der frivilligt bevarede den 10 meter brede randzone langs de lokale vandløb, Tuse Å og Elverdams Å-systemet.

Under overskriften ”Vin for Randzoner”, blev det gode initiativ for miljøet modtaget med undren af både de lokale medier, såvel som landsdækkende presse. Historien blev både bragt i ”Dagbladet” i Roskilde, på den internetbaserede blog: www.Gylle.dk, samt i ”Landbrugsavisen”.

Nu er den første halve snes flasker økologisk vin uddelt til lokale landmænd, og der venter flere i de nærmeste uger, hvor TØS vil komme rundt til landmænd, der kærer om miljøet og dermed sikrer, at der ikke sker udvaskning af kvælstofholdigt overfladevand fra markerne.

De ædle druer er naturligvis blot en anerkendelse af, at Super Brugsen i Tølløse og TØS lægger mærke til de landmænd, der passer på naturen. Det var netop ordene fra Niels Ebbe Hansen i Ordrup, der var den første til at modtage en flaske vin, da jeg var forbi ham forleden dag. Han vil meget gerne passe på naturen og ørrederne i Elverdamsåen, fortalte han mig, imens han stod med sin hund på armen. Derfor lader han en bræmme på 10 meter være langs med åen, for at sikre, at sprøjtegifte og næringsstoffer fra overfladevandet, ikke havner i den å, han holder så meget af.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
10 meters randzoner som denne er med til at mindske udsivningen af kvælstofholdigt vand til vores vandløb.

Niels Ebbe har jord ned til ét af Sjællands absolut bedste ørredvandløb, hvor der hvert år er mere end 1000 havørreder, der vandrer op for at gyde. Netop på Niels Ebbes strækning af åen, fanger Tuse Å’s Ørredsammenslutning hvert efterår moderfisk til Fiskeplejen ved hjælp af elektrofiskeri for at sikre, der er en god bestand af ørreder både i åen og i Isefjorden.

I dette efterår var jeg selv ude med elektroderne for at fange moderfisk, og på Niels Ebbes strækning af åen fangede jeg flere flotte havørreder, der siden blev genudsat, så de kunne leve videre efter at have ”afleveret” æg og sæd til de kommende ørredgenerationer.

Også i den øverste del af Elverdamsåen har Karin Hegedys og hendes mand valgt ikke at dyrke jorden ned til åen. Ægteparret har plantet en lille skov af træer langs åen, så dyrene kan få fred og ro.

Jeg var nede ved åen i forbindelse med registrering af ørredernes gydeaktivitet, og sørme om ikke der var en flot gydebanke i vandløbet langs deres jordlod. En fin lille gydebanke, der var blevet brugt af et par ørreder i denne vinter.

Karin blev naturligvis glad for, at ørrederne kan vandre helt op i de øverste dele af åen for at gyde netop på hendes strækning af åen. Der var naturligvis også en flaske vin til Karin og hendes mand.

I Tuse Å har Hans Christian Nielsen for år tilbage anlagt en sti til glæde for lokalbefolkningen i Tuse By. Med ophævelsen af Randzoneloven, kunne Hans Christian have pløjet helt ud til 2-meter kanten af vandløbet og fjernet både sti og randzone. Men Hans Christian har altså både valgt at bevare randzonen på 10 meter, samt bevaret stien til glæde for både hundeluftere, motionister og andre, der er glade for en gåtur langs Tuse Å, og dem er der mange af, for stien bliver brugt dagligt af snesevis af lokale beboere fra Tuse By. Også her var der en flaske vin som tak for initiativet.

Flere flasker er i vente til andre lokale landmænd, der kan glæde sig over at modtage en flaske økologisk vin fra Super Brugsen i Tølløse og Tuse Å’s Ørredsammenslutning. Den er nemlig god, den årgang, -jeg har selv prøvesmagt den.

Foredrag på Halsnæs Bryghus i FZ-kommunen Halsnæs

20170228_202215

Tirsdag den 28. februar var 46 mennesker samlet til mit udsolgte foredrag på Halsnæs Bryghus http://halsbryg.dk/ Stemningen var fra starten god, og jeg fik hilst på flere kendte ansigter, da jeg ankom til et allerede godt fyldt ”Bolværket” som lokalet, hvor foredraget skulle holdes, hedder.

img_7272Først blev der serveret Bryghusets lækre buffet, hvortil folk selvfølgelig nød deres indkøbte gode Bryghus øl i de super hyggelige rammer på havnen i Hundested.

Selve foredraget omhandlede havørreden i saltvand og indeholdt bl.a. planlægning og strategi på kysten, kystfiskerens årshjul, spin- og fluegrej, Fishing Zealand og vandpleje, typiske kystpladser og hvordan de fiskes og til slut en fiskeguides historier.

Jeg fik meget positiv feedback efter foredraget, og det er altid spændende at høre andres erfaringer udi kystfiskeriet samt være med til at give tips og tricks til større succes på kysten og sprede det gode budskab om bæredygtigt lystfiskeri.

Hvis foreninger, klubber, spisesteder eller andre instanser er interesseret i at booke mit foredrag så læs mere om indhold mm. her http://www.fabulousflyfishing.dk/334064016

20170228_201906Næste arrangement på Bryghuset er onsdag den 31. maj kl. 18-21, hvor bindesession #5 “Natfluer med mad og øl” løber af stablen som opvarmning, inden Natkonkurrencen i 4 FZ-kommuner den 10. juni. Der må fiskes fra kl. 20-08 på Nordkysten og i Roskilde fjord.

Se mere om disse arrangementer på www.fabulousflyfishing.dk , www.fishingzealand.dk og www.fishtrip.dk i den kommende tid.

Knæk og bræk Keld

Workshop var startskud for indsats for havne- og molefiskeriet

unnamed-3-1

Kulturhuset i Helsinge dannede mandag eftermiddag rammen for det udviklingsarbejde omkring mole- og havnefiskeriet, som Fishing Zealand har igangsat med støtte og opbakning fra Danmarks Sportsfiskerforbund. Eftermiddagens program var tilrettelagt som en såkaldt workshop, hvor der skulle sættes fokus på de lokale potentialer og ikke mindst udfordringer i havnene hos Fishing Zealands samarbejdskommuner.

2017-02-27-13-12-17Inden arbejdet med selve workshoppen, bød Gordon P. Henriksen fra Fishing Zealand velkommen og inspirerede deltagerne med hans mange oplevelser fra havnefiskeriet i både ind- og udland, der tydeligt understregede, at det virkelig ér muligt at skabe et fundament for attraktive havneoplevelser gennem koordinerede indsatser.

Kaare Manniche Ebert fra Danmarks Sportsfiskerforbund kunne efterfølgende berette om, hvordan forbundets Task Force sideløbende arbejder på landsdækkende plan med at skabe bedre adgang til molefiskeriet.

Den åbne invitation om at bidrage under dagens workshop havde bl.a. tiltrukket repræsentanter fra kommunerne, lystfiskerforeninger, guider, turistbranchen og ikke mindst havnepersonale. Således var det en forsamling, der tværfaligt kunne repræsentere de lokale indsigter og faglige betragtninger, der netop er forudsætningerne for at kunne samarbejde målrettet mod at skabe initiativer, der ikke blot tager hensyn til eventuelle interessemodsætninger, men også er med til at stimulere synergieffekter.

img_1822Workshoppens deltagere fik under eftermiddagen taget godt hul på arbejdet med de detaljerede beskrivelser af de enkelte havne. Beskrivelserne skal så sidenhen fungere som afsæt, for de anbefalinger, der både kan bruges lokalt af kommunerne og havnene, men også vil blive overbragt til Fødevare- og miljøministeren, som en del af arbejdet med en samlet strategi for lystfiskeri i Danmark i den samlede rapport, som Fishing Zealand udarbejder i samarbejde med Danmarks Sportsfiskerforbund.

Det videre arbejde med havnene og ikke mindst den samlede rapport, vil naturligvis kunne følges her på siden i løbet af foråret.

Du er velkommen til at kontakte Henrik@megalops.dk for mere viden eller for at bidrage med viden eller indput til projektet og den kommende rapport.