Kategorier

Bloggere

ØrredPatruljen klækker nye elever i Frederikssund Kommune

Åen undersøges af eleverne mhp. faunaklassifikation

Endnu et Ørredpatruljehold er klækket – i Frederikssund Kommune

Min kollega Jesper Van Vliet Tews og jeg har netop gennemført endnu et Ørredpatruljeforløb med vores elever fra Specialskolen Kærholm afd. Kølholm.  Og endnu engang må det geniale koncept bag Ørredpatruljen fremhæves – særlig set ud fra en undervisers perspektiv, da blandingen af teori og praksis bare fungerer rigtig godt for eleverne og særligt vores. Efter en omgang teori, har var vi været nede og se på vores lokale å Sillebro å, hvor vi også lavede faunaklassifikation. Faunaklassifikationen går ud på, at vi ved hjælp af insekterne, som bl.a. talte vårfluelarver, døgnfluer, slørvinger og vandnymfer, kunne konstatere at Sillebro å er en “3-4’er” i faunaklasse på Dansk Vandløbs Fauna Indeks skalaen, hvor det højeste er 7.  Et “7’er” vandløb er for det første ikke ret hyppig og er desuden oftest et skovvandløb, hvor der ikke bliver tilført næringsstoffer. Det er Sillebro å jo ikke, da den løber midt gennem Frederikssund by, nær både indkøbscenter og S-togs station. Et klasse “3-4” vandløb kan dog sagtens rumme ørreder, og vi fangede da også lidt yngel på den gydebanke, som vi har lavet tidligere.

Til faunaklassifikationen fik vi igen uvurderlig hjælp fra Kaj Larsen fra Bliv Naturligvis og Havelse å Vandplejegruppen. Kaj hjalp også til den sidste undervisningsdag, hvor vi skulle spule/vende nogle gydebanker i Græse å, som ikke havde været i brug grundet tilsanding. Vi lavede tillige nogle strømkoncentratorer med sten, for at øge vandhastigheden. Herefter fik eleverne udleveret deres diplom af Niels Lagergaard fra Fishing Zealand, og vi sluttede endnu et godt forløb, som jeg meget gerne vil anbefale til andre undervisere.

Der skal også lyde en stor tak til Ørredpatruljens sekretariat bestående af Pia Rangan og Uffe Clemmesen, som bistod med alt det praktiske ift. diplomer mm. samt for udviklingen af ØrredPatrulje-konceptet.

Til slut er her et indslag fra TvNordsjælland fra sidste års Ørredpatrulje i Frederikssund, hvor man kan høre meget mere om ØrredPatruljen.

Nyklækkede elever i Ørredpatruljen sammen med Niels Lagergaard Pedersen og Kaj Larsen

Mange vandplejehilsner Keld

Askehaveløbet på Falster har brug for din hjælp

Askehaveløbet er et fint lille skov-vandløb, hvor der er en fin ørredbestand. Men den kan blive meget større.

Da jeg besøgte Askehaveløbet i foråret 2017, var nærmest hver eneste lille bunke grus i vandløbet blevet gravet igennem af ørreder fra Østersøen, der havde været på gydevandring i det lille ørredførende vandløb på Østfalster. Med god grund, for der er et fornuftigt fald, og vandløbet tager sin sidste tur mod Østersøen igennem skoven ved Corselitze.

Jeg var blevet inviteret til at se det lille fine vandløb af Jens Tudvad fra Nykøbing Falster og Omegns Lystfiskerforening. Vi var på tur sammen for at kigge på vandløb, der potentielt kunne give mening at restaurere. Askehaveløbet var ét af disse vandløb.For netop antallet af gydevandrende havørreder og mængden af gydegrus var ikke i harmoni, -der manglede masser af gydegrus, og det var netop udlægning af gydegrus, vi havde i tankerne, den forårsdag i 2017.

Vi var ikke alene om at tænke denne tanke, for Guldborgsund Kommune var allerede i gang med ansøgning om et vandplansprojekt, -i netop Askehaveløbet.

Dette projekt er nu godkendt og indeholder blandt andet udlægning af gydegrus til 6 store gydebanker, samt skjulesten. Men vi vil mere……-Både Guldborgsund Kommune, Nykøbing Falster og Omegns Lystfiskerforening og Den sjællandske Grusbande. Derfor har vi indgået partnerskab, hvor Nykøbing-foreningen og Grusbanden står for yderligere 5 gydebanker, således at vi (næsten) kan fordoble antallet at nye gydebanker i Askehaveløbet. 11 nye gydebanker og dertil hørende skjulesten skal dermed lægges i Askehaveløbet.

Mødestedet klokken 16.16, Tunderup Strandvej, hvor vejen går over Askehaveløbet (rød prik).

Udlægningen sørger Guldborgsund Kommune for, hvorefter Nykøbing-foreningen og Grusbanden retter grus og sten til i vandløbet efterfølgende, således at både gydegrus og skjulesten ligger godt til rette til den kommende gydesæson. Og der er brug for hver eneste sten i vandløbet, hvor Martin Friis Mortensen fra Nykøbing-foreningen i vinter registrerede fjorten flotte gydegravninger på den strækning, der skal restaureres. Men vi har brug for din hjælp!

Du kan være med til at give en hånd med for bestanden af ørreder på Falster-kysten ved at melde dig til arrangementet, og medbringe en rive, en skovl eller blot godt humør og lidt knofedt!

Arrangementet løber af stablen torsdag den 16. august klokken 16.16, hvor du kan komme og deltage i dette overkommelige restaureringsprojekt.

Vi mødes ved Askehaveløbet, hvor Tunderup Strandvej går over åen (se kort).

Det tager et par timer, men det vil i høj grad gøre en kæmpe forskel for ørrederne i Askehaveløbet.

Du kan melde dig til ved at skrive en sms til Rune Hylby på nummer: 2536 4280, eller ved at sende en mail til hylby@mail.dk.

Du kan også tilmelde dig ved at skrive i ”kommertar-feltet” på Facebooksiden: Den sjællandske Grusbande, når projektet offentliggøres på denne side.

Vi har brug for en håndfuld frivillige, og jeg vil sørge for lidt drikkevarer og ”basser” på vegne af Nykøbing-foreningen og Den sjællandske Grusbande.

 

Bandeleder, Rune Hylby.

Så er Odsherred klar igen til årets Makrelfestival – tilmelding og program er klar

17. – 19.august blændes der op for endnu en udgave af Makrelfestival på Sjællands Odde. Det bliver en weekend med masser af liv og spændende oplevelser for store og små – alt sammen med makrellen som konkurrencemæssig- og kulinarisk omdrejningspunkt.

Tilmelding og program er nu klart: www.makrelfestival.dk

Lystfiskeri på skoleskemaet

Dissektionsøvelser i natur og teknologilokalet

“Lystfiskeri” på skoleskemaet kunne måske lyde som tilgangen til en afslappende og uforpligtende dag i naturen, uden fagligt indhold, men intet kunne faktisk være mere forkert! Fishing Zealand har nemlig lagt sig i selen for at samarbejde med skoler, hvor lystfiskeri og målstyret undervisning kan gå hånd i hånd. 

Stort smil og den første oplevelse med lystfiskeri

I Holbæk Kommune har Fishing Zealand netop afsluttet samarbejdet med en lille landsbyskole i Undløse omkring lystfiskeri. I første omgang var det eleverne i 2.U, der en formiddag fik besøg i faget “natur og teknologi”, hvor klassen i forvejen var startet op på et overordnet emne med “fisk”. Undervisningen blev derfor tilrettelagt med dissektionsøvelser af et par friskfangede hornfisk, som eleverne i små grupper skulle undersøge med skalpel og saks. Mellem de praktiske undersøgelser, blev der undervist i hornfiskens biologi, tilpasning, fødekæder, fødenet og funktionerne af de organer, som eleverne sirligt fik skilt fra hinanden og identificeret. Adskillige af de såkaldte færdigheds- og vidensmål, der knytter sig til faget natur og teknologi blev således indfriet. Inden oprydning og afvaskning af forsøgsudstyret, blev der endvidere talt om lystfiskeri, mens der blev vist forskelligt fiskeudstyr frem. Denne samtale blev samtidig også afsæt for det næste møde med klassen, hvor eleverne selv skulle afsted med fiskestangen

I denne uge forlod 2. U nemlig klasselokalet i to hold og gik turen over til en nærliggende sø, hvor der var opbakning til fisketuren fra en venlig lodsejer og Holbæk og Omegns Lystfiskerforening, som forvalter fiskeretten i søen. Efter en lille gåtur ved søens breder, havde eleverne dannet sig et indtryk af området og kendte nu samtidig også til søens tilblivelse og historie. Herefter var det tid til at kigge nærmere på et par af de fiskearter, som findes i søen. I et lille akvarie blev der således studeret bl.a. skaller og gedder, mens der blev talt om camouflage, fødesøgning og årets “gang” i søen. Eleverne var nysgerrige, stillede spørgsmål og var efterhånden også blevet tændte på at komme i gang med deres eget fiskeri. Med lidt instruktion og medhjælp kastede elverne sig over medefiskeriet, mens der tålmodigt blev ventet på at skallerne viste interesse for de majskorn, der blev brugt som agn.

Der bliver kigget på krebs

De fleste elever fik deres allerførste oplevelse med lystfiskeri og flere var endda så dygtige at overliste et par små skaller i den klarvandede sø. Håndtering og genudsætning af skallerne foregik med største forsigtighed – eleverne vidste jo allerede fra undervisningen, at minimal kontakt med fiskene ville sikre, at deres slimlag ikke blev beskadiget!

Turen blev afsluttet med snak om nedbryderkæder, mens der blev fremvist et par fine krebs fra søen – en dyreart, som de fleste elever iøvrigt ikke havde set nogensinde. Kort efter var det en flok smilende elever, der begav sig på vej tilbage mod skolen. Elever, der ikke blot havde haft en god dag, men samtidig lært en masse, samtidig med at de havde en fiskestang i hånden. Også lærerne udtrykte sig positivt om forløbet, hvor flere vigtige mål fra læseplanen nu var blevet krydset af.

 

Den ene halvdel af eleverne fra 2.U i Undløse

I det nye Fishing Zealand Magazine #2 kan du læse mere om “Lystfiskeri på skoleskemaet“. Kender du samtidig en klasse i en Fishing Zealand kommune, der kunne have glæde af en dag med læring og fiskeri, så kontakt gerne Henrik Larsen, der planlægger og varetager undervisningen.

Apps og online undervisningsportaler er godt, men der er intet, der kan slå den ægte vare – her bliver alle sanserne stimuleret i læringsaktiviteterne!

Ny film: Sådan får du solen til at skinne i Lejre

Få inspiration til smagen af Lejre med den nye film om fiskeretten: ’Sol over Lejre’.

Det handler ikke kun om gode, lokale og økologiske råvarer, når retten ’Sol over Lejre’ skal tilberedes. Vigtigt er også tålmodighed, samvær med familie og venner, samt ophold i smukke omgivelser – fx i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Når alt det er på plads, skal linen kastes ud og hornfiskene fanges – for netop hornfisk er hovedingrediensen i Lejres ny egnsret, som nu præsenteres i en lille film, der viser lidt af alt det, Lejre har at byde på.

Smørrebrød illustrerer Lejre-livet

’Sol over Lejre’ er Lejres lokale version af ’Sol over Gudhjem’. Retten består af røgede hornfisk fra fjorden placeret på økologisk rugbrød og toppet med økologiske purløg, radiser og æggeblomme. Vigtigt er også, at der til retten serveres en økologisk øl eller øko-æblemost – selvfølgelig fra Lejre. Bag den nye film er fiskefilmsproducenten Niels Vestergaard samt Gordon P. Henriksen, der er lokal lystfisker, selvstændig fiskeformidler samt formand for nationalparkrådet i Nationalpark Skjoldungernes Land. For Gordon er retten symbolet på det, der gør Lejre og omegn til et særligt sted. “Retten og denne lille film viser lidt af alt det frem, vi er stolte af i Lejre: Lokale, økologiske råvarer, naturen, friluftslivet og muligheden for at dyrke alt det, vi elsker lige her”, fortæller Gordon. “Og det ville vi bare gerne vise frem med en lille hyggelig film, som vi håber, at folk synes om og vil dele på de sociale medier”.

Ret opfundet til fiske-arrangement i Gershøj

Gordon P. Henriksen står bag denne egnsret, og han fortæller at idéen til retten stammer fra et arrangement, som han afholdt for Fishing Zealand i samarbejde med Gershøj Fritidsfiskerforening. “Vi opfandt retten i forbindelse med en event på Gershøj Havn. To år i træk samlede vi omkring 500 mennesker, fangede hornfisk og tilberedte dem med alle de her lokale, økologiske råvarer samtidig med vi fortalte og formidlede om livet i og omkring fjorden”, fortæller Gordon P. Henriksen.

Gordon har også haft Lejre Kommunalbestyrelse med på fisketur ved Munkholmbroen, hvor retten blev prøvet af – og nu er det netop Lejre Kommune, der sammen med Nationalpark Skjoldungernes Land har finansieret filmen, der for alvor cementerer Lejre-ånden i det særlige stykke smørrebrød.

Makrel kan erstatte hornfisk

Hornfisken, som er hovedingrediensen i ’Sol over Lejre’, er primært i Roskilde Fjord i maj. Når fiskene er færdige med at gyde på de lave dybder, trækker de igen ud af fjorden mod dybere vand. “Hornfisken er nem at fange for begyndere, og derfor er den oplagt, hvis man vil stifte bekendtskab med lystfiskeri”, siger Gordon P. Henriksen, som mener, at det stadig er muligt at fange en hornfisk, selvom de fleste nu har forladt fjorden.

Der er dog andre fisk i fjorden og afslutningen på hornfisk-sæsonen er ikke afslutningen på ’Sol over Lejre’. “Lige nu er det makrelsæson, og dem kan man fange helt til slut september – så man kan snyde lidt og bruge makrel i stedet for hornfisk”, fortæller Gordon P. Henriksen og røber, at hullet i Herslev er en super makrelplads.

Hullet i Herslev ligger vest for Herslev Havn på strækket ud mod Lejre Vig rundingen. Hullet er 31 meter dybt og Roskilde Fjords dybeste sted.

Den nye Sol over Lejre filmen kan ses her.